FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan: Veličanstveni doček za "ružičaste karanfile"

TOKIO, 19. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Nogometašice Japana koje su u nedjelju u Njemačkoj osvojile naslov svjetskih prvakinja na aerodromu u Tokiju doživjele su doček kao da su rock zvijezde.

U zrakoplovnoj luci Narita vatrogasci su im vodenim šmrkovima napravili špalir, mogle su se čuti fanfare, a dočekalo ih je više tisuća navijača i oko 300 novinara. Skromne Japanke to je bilo oborilo s nogu i jedva da su mogle vjerovati svojim očima.

"Ovo je je nevjerojatno, nikad u životu nisam vidjala toliko naših navijača, i tek sam sada svjesna našeg postignuća", kazala je kapetanica reprezentacije Homare Sawa, koja je proglašena za najkorisniju igračicu SP-a.

"Nešto sam načuo da bi moglo biti puno ljudi na dočeku, ali ovo je premašilo sva moja očekivanja, kao da se sa zlatom vratila muška reprezentacija", izjavio je izbornik Norio Sasaki.

I kao što Hrvati svoju nogometnu reprezentaciju zovu "vatreni", Japanci svoju žensku nogometnu selekciju zovu "nadeshiko", po ružičastom karanfilu, koji simbolizira ljepotu i ženstvenost.

Japanke su četvrtfinalu pobijedile najveće favoritkinje, domaćine i braniteljice naslova Njemice, a u finalu su nakon boljeg izvođenja 11-eraca svladale dvostruke svjetske prvakinje Amerikanke sa 5-3 (2-2, 1-1, 0-0). Amerikanke su dva puta vodile, preko Alex Morgan (69) i Abby Wambach (104), ali Japanke su se oba puta uspijevale vraćati u igru zahvaljujući pogocima Aye Miyame (81) i kapetanice Homare Sawe (117). Prilikom izvođenja 11-eraca, Amerikanke nisu uspjele realizirati čak tri udarca s bijele točke, japanska vratarica Ayumi Kaihori obranila je udarce Boxx i Heath, dok je Lloyd promašila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙