FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS: izbori 4. prosinca dovode u opasnost članstvo u EU

ZAGREB, 15. srpnja 2011. (Hina) - Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) smatra da datum parlamentarnih izbora - 4. prosinca , kako je to danas utvrdila vladajuća koalicija, apsolutno dovodi u opasnost jedan od dugoročnih strateških ciljeva Republike Hrvatske, članstvo u Europskoj uniji (EU) te da je ta odluka još jednom potvrdila visoku razinu neodgovornosti sadašnje vlade.

Tu su ocjenu danas izrazili predsjednica Kluba zastupnika HNS-a u Hrvatskome saboru Vesna Pusić i predsjednik stranke Radimir Čačić komentirajući odluku o održavanju parlamentarnih izbora 4. prosinca.

Vesna Pusić tako smatra da parlamentarni izbor 4. prosinca ugrožavaju članstvo Hrvatske u EU s obzirom da, kako je rekla "svi znamo da je datum potpisivanje pristupnog ugovora najvjerojatnije kada će biti Europsko vijeće, a to je 9. prosinca".

Podsjetila je da je u Hrvatskome saboru donesena odluka koja ograničava održavanje referenduma o pristupanju Hrvatske EU na trideset dana od potpisivanja pristupnog ugovora, što znači, dodala je, "da je 8. siječnja 2012. zadnji dan za održavanje referenduma".

To pak znači, istaknula je, da bi se referendum o pristupanju Hrvatske EU trebao održati u situaciji kada vrlo vjerojatno još nije konstituiran Hrvatski sabor ili je tek konstituiran i kad se konstituira vlada dakle u prijelaznom trenutku između stare i nove vlade, odnosno u trenutku kada praktički nema koga tko bi vodio, organizirao i provodio referendum u punom smislu riječi.

Zato smatra da bi jedna od prvih, ako ne i prva, zadaća sljedećega Sabora trebala biti da promijeni odluku o održavanju referenduma u roku od trideset dana od potpisivanja pristupnog ugovora da bi se spasio vitalni interes Republike Hrvatske, a to je dugoročna stabilnost u europskom okruženju. Zaključila je da za odluku o izborima 4. prosinca nema nikakvog dobroga razloga, a ima puno razloga da takva odluka bude štetna.

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić rekao je da je odluka o parlamentarnim izborima 4. prosinca još jednom potvrdila visoku razinu neodgovornosti, čak i neozbiljnosti te potpunoga zanemarivanja interesa hrvatskih građana i hrvatske države, a sve u cilju zadržavanja vlasti još 10-ak ,15 ili 20 dana.

"Ova vlada više nema nikakvu legitimaciju, ova vlada ni od same sebe više ne očekuje nikakav ozbiljan potez za izlazak Hrvatske iz krize te se čeka prosinac kada će biti kulminacija svega negativnog na gospodarskom i svim drugim planovima", rekao je Čačić.

Dodao je da će to ozbiljno ugroziti i jednu drugu mogućnosti, a to je Europa da, kako je rekao, barem sutra neka druga vlada počne raditi na kvalitetnim temeljima .

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙