FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH će Paravinju najvjerojatnije privremeno izručiti Hrvatskoj

SARAJEVO, 15. srpnja 2011.(Hina) - Dragan Paravinja, osumnjičeni za ubojstvo maloljetne Antonije Bilić, najvjerojatnije će privremeno biti izručen Hrvatskoj kako bi se tamo u cijelosti provela istraga o slučaju njezina nestanka, a takav zahtjev je u petak i stigao iz Ministarstva pravosuđa Hrvatske u Sarajevo, doznaje Hina.

"Danas smo dobili zahtjev Ministarstva pravosuđa Hrvatske za privremeno izručenje Paravinje", potvrdio je Hini pomoćnik ministra pravosuđa BiH Nikola Sladoje zadužen za međunarodnu suradnju.

Objasnio je kako u Ministarstvu pravosuđa BiH, prije donošenja odluke o novom zahtjevu iz Hrvatske, moraju pričekati dokumentaciju o presudi koja je Paravinji izrečena u petak na sudu u Sokocu zbog pokušaja silovanja te onu kojom je Srbija obrazložila svoj zahtjev za izručenje, s obzirom da je Paravinja i u toj zemlji osuđen zbog silovanja na četiri i pol godine zatvora.

Privremeno izručenje je opcija koja proistječe iz odredbi Europske konvencije o ekstradiciji. U tom dokumentu stoji kako izručenje neke osobe drugoj državi može biti uvjetovano provedbom kaznenog postupka u državi od koje se takva osoba traži. To znači kako bi Hrvatska na izručenje Paravinje, po ranijem zahtjevu kojega je u četvrtak odobrio i Sud BiH, ipak morala pričekati donošenje pravomoćne presude po optužbi za pokušaj silovanja, što može potrajati, a istodobno bi usporilo istragu o slučaju nestanka Antonije Bilić, za čije se ubojstvo sumnjiči Paravinju.

Ukoliko bi pak Paravinja Hrvatskoj bio izručen privremeno, istraga bi se mogla okončati, a on bi nakon toga bio vraćen u BiH do donošenja pravomoćne presude.

Izdržavanje eventualne zatvorske kazne po toj presudi moglo bi biti stvar novog dogovora Hrvatske i BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙