FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 15. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Čelnici stranaka tzv. Kastavske skupine - SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a - potpisali su danas sporazum o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore u svim izbornim jedinicama, a o tome su javnost izvijestili na Markovu trgu, najavljujući pobjedu na izborima kao "alternativa neuspješnoj i korumpiranoj aktualnoj vlasti". Predsjednik SDP-a Zoran Milanović je u obraćanju novinarima ispred crkve Sv. Marka naglasio da sporazum, potpisan na drugu obljetnicu prvog okupljanja četiri stranke u Kastvu, predstavlja tehničku provedbu političkog dogovora o zajedničkom nastupu na izborima. "Danas možemo reći da Hrvatska ima alternativu, ima jasan izbor između jedne neuspješne vlasti i jednog saveza modernih, progresivnih stranaka koje će se okupiti u koalicijskoj vladi sastavljenoj od sposobnih političara", kazao je Milanović. Naglasio je kako od aktualne vlade više nema nikakvih očekivanja, "osim možda jednog naivnog očekivanja da će slušati i razmišljati što je interes Hrvatske - da se raspišu izbori što prije, i radi referenduma i radi ukupne dinamike događanja u Hrvatskoj, radi potrebe da zemlja dobije što je moguće ranije novi proračun, i da o tome odlučuje većina koja će dobiti potporu hrvatskih građana".

ZAGREB/BRAČ - Novi požar jutros je buknuo iznad Supetra prema Nerežišćima na otoku Braču, zahvativši gustu borovu šumu. Zbog toga je, kako je izvijestila Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), dio vatrogasaca i zračnih snaga koji su gasili požar na području Pustinje Blace preusmjeren na novi požar. Gašenje požara na području Pustinje Blace i jugozapadnog dijela otoka Brača i dalje je u tijeku. Procjenjuje se da je izgorjelo oko 2300 hektara guste borove šume, trave i niskog raslinja te poljoprivrednih kultura. Obranjena su naselja Milna, Bobovišća i Ložišća, a s vatrom se i dalje bori 174 vatrogasca sa 44 vozila te 5 kanadera, 3 zračna traktora i 2 helikoptera. S mora im pomažu vatrogasni brod Sveti Florijan iz DVD-a Gomilica te remorker Brodospasa, a nitko od turista, mještana i vatrogasaca nije ozlijeđen. Na Šolti je oko ponoći buknuo požar na predjelu Put Vele Luke, ali je lokaliziran nešto iza 2 sata.

ZAGREB - U sklopu potrage za nestalom 17-godišnjom Antoniom Bilić danas se pretražuje područje Ervenika i Biovičina sela, a u pretrazi terena sudjeluje oko 50-tak policajaca interventne, specijalne i kriminalističke policije Policijske uprave šibensko-kninske i PU zadarske. Policija poduzima i druge mjere i radnje u cilju pronalaska nestale djevojke, a posebno se detaljno kriminalističko-analitički obrađuju i analiziraju svi dosada prikupljeni podaci i obavijesti, izvijestila je PU šibensko-kninska. Antonia Bilić iz mjesta Kričke kod Drniša nestala je 7. lipnja dok je stopirala kod mosta na Čikoli. Potraga za njom je intenzivirana nakon uhićenja osumnjičenog Dragana Paravinje u čiji je kamion Antonia ušla, a koji je policiji kazao da je djevojku ubio i bacio je u rijeku Krku. Međutim, pretragom rijeke i isušavanjem Brljanskog jezera, njeno tijelo nije pronađeno.

ZAGREB/VARAŽDIN - Varaždinska policija uhitila je 45-godišnju ženu koju sumnjiči da je dva puta ukradenim mobitelima lažno dojavila da su u ispostavama porezne i državne uprave u Novome Marofu postavljene bombe. Osumnjičena je, kažu u policiji, 7. srpnja ujutro mobitelom koji je ukrala 55-godišnjoj susjedi, poreznoj upravi u Novom Marofu lažno dojavila da je u zgradi postavljena bomba. Pet dana poslije mobitelom ukradenim od 21-godišnjakinje nazvala je ispostavu Državne uprave i dispečeru na centrali lagala da je u zgradi podmetnuta eksplozivna naprava. Kazneno je prijavljena za krađe i širenja lažnih i uznemirujućih glasina, a o njezinim motivima policija nije izvijestila.

ZAGREB - Zagrebački župan Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za rubni dio grada Zaprešića na granici s općinom Lukom zbog olujnog nevremena praćenog tučom koje je u ponedjeljak, 11. srpnja, pogodilo to područje i uzrokovalo štetu na poljoprivrednim usjevima. Nakon županove odluke o proglašenju elementarne nepogode, općinsko i županijsko povjerenstvo procijenit će štetu i u zakonskom roku dostaviti izvještaj Državnome povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Inače, župan Kožić ovaj je tjedan zbog tog nevremena proglasio elementarnu nepogodu i za područje općine Luke i Dubravice, priopćeno je iz njegova ureda.

ZAGREB - Leksikografski zavod Miroslav Krleža i nakladnička kuća Masmedia objavili su drugo izdanje priručnika poslovne i ekonomske terminologije "Ekonomski leksikon", znatno prošireno u odnosu na prvo kako bi što potpunije odgovorilo izazovima modernog poslovnog okruženja, priopćili su danas izdavači. Novo prošireno izdanje, koje svojom koncepcijom slijedi praksu i uzore sličnih izdanja ekonomski razvijenih sredina, sadrži 45 posto novog teksta, u skladu s potrebama današnjeg modernog poslovanja, a rezultat je petogodišnjeg rada 142 renomiranih autora i urednika.

ZAGREB - Japanska skupina Yamato - The drummers of Japan u sklopu svoje ovogodišnje svjetske turneje ponovno će posjetiti Zagreb, gdje će 30. srpnja na Trgu bana Josipa Jelačića izvesti glazbeno-scenski nastup na tradicionalnim japanskim Wadaiko bubnjevima. Riječ je o deset ponajboljih japanskih Wadaiko bunjara te skupine, koji će na središnjem gradskom trgu zagrebačkoj publici pokušati prenijeti dio bogate japanske kulture. Zagrebačko gostovanje njihovo je posljednje gostovanje u Europi u sklopu ovogodišnje svjetske turneje pod nazivom Gamu-Shara, ili u prijevodu "Ritam hrabrosti", u sklopu koje su dosad posjetili desetak europskih gržava.

ZAGREB - "Lovac u žitu" (The Catcher In The Rye), jedna od najutjecajnijih knjiga 20. stoljeća i roman koji je ostavio neizbrisiv trag u popularnoj kulturi, sutra slavi 60. rođendan. Tajnoviti autor Jerome David Salinger (1919-2010) objavio je tu knjigu 16. srpnja 1951. i od tada je prevedena na gotovo sve svjetske jezike i prodana u više od 65 milijuna primjeraka s prosječnom prodajom od 250.000 na godinu. I danas taj kratki roman ima kultni status, a s vremenom je postao generacijska knjiga sa snažnom protuestablišmentskom porukom koju, kako je napisao Salingerov biograf Ian Hamilton, svaki mrzovoljni adolescent jednostavno mora imati. Postala je omiljeno štivo mladih diljem svijeta i prerasla u kulturološki fenomen jer propitkuje teme kao što su tinejdžerska zbunjenost, bijes, otuđenje, dječja nevinost, buntovništvo i seksualnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙