FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY odobrio Karadžiću razgovor s Tuđmanom

ZAGREB/DEN HAAG, 15. srpnja 2011. (Hina) - Haaški sud (ICTY) odobrio je zahtjev bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića za razgovorom s bivšim šefom hrvatske obavještajne zajednice Miroslavom Tuđmanom te je hrvatskoj vladi naložio da osigura da se Tuđman odazove intervjuu s Karadžićevim pravnim savjetnikom.

Od vlade se traži da Tuđmanu uruči poziv i poduzme sve potrebne mjere da se sin bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana pojavi na razgovoru, na mjestu i u vrijeme koje odredi pravni savjetnik Karadžića, objavio je ICTY na svojim internetskim stranicama.

Sudsko vijeće prihvatilo je Karadžićev zahtjev iz rujna 2010. za razgovor s Tuđmanom koji je, obrazložio je Karadžić, kao šef bivše Hrvatske izvještajne službe (HIS) znao za isporuke, odnosno krijumčarenje oružja Bošnjacima tijekom rata u BiH.

Bivši vođa bosanskih Srba u zahtjevu je naveo da je Tuđman imao uvid u "dokumente koji se odnose na sporazum s Iranom o isporuci oružja bosanskim muslimanima, uz prešutnu suglasnost SAD-a i drugih članica UN-a, otvaranje pomorskih i zračnih koridora koji su bili blokirani, korištenje humanitarnih konvoja za krijumčarenje oružja u BiH, kao i prirodu i količinu oružja koja je prokrijumčarena u BiH od 1994. do 1995.".

Suci u obrazloženju odluke navode kako su propali pokušaji optuženog Karadžića i sudskog vijeća da se Tuđmana privoli na dobrovoljnu suradnju, te smatraju da su informacije koje bi Karadžić mogao dobiti od Tuđmana relevantne za predmet i njegovu obranu.

Pred ICTY-em traje postupak protiv Karadžića za genocid u Srebrenici 1995. zbog pokolja 8000 Bošnjaka i za 43-mjesečnu opsadu Sarajeva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙