FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 14. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB- Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) je do danas je zaprimila 1.012 zahtjeva za subvencioniranjem stambenih kredita od čega je već odobreno njih 941, a ukupni je iznos odobrenih subvencija je oko 16 milijuna kuna, podaci su iznijeti na današnjoj sjednici Vlade koja je izviještena o provedbi Zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita. Kako je za državno subvencioniranje stambenih kredita planirano ukupno 19 milijuna kuna, ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić predložio je zaključak prema kojem bi se osiguralo još oko devet milijuna kuna kako bi se mogli potpunosti ili najvećoj mjeri realizirati zahtjevi koji se očekuju.

„Prihvaćamo prijedlog o eventualno mogućim dodatnim sredstvima, ali to je moguće samo dodatnom racionalizacijom i uštedama“, odgovorila mu je premijerka Jadranka Kosor. Bačić kaže kako je vrijednost stambenog fonda po odobrenim kreditima oko 455 milijuna kuna. Model subvencioniranja stambenih kredita vratio je optimizam na tržište nekretnina i povećao interes za rješavanje stambenih problema, naglasio je. Ističe i da, prema do sada odobrenim kreditima, prosječna cijena četvornog metra stana iznosi 1.384 eura što je za oko 420 eura po kvadratu manje od prosjeka u Hrvatskoj. Model subvencioniranja osigurao je do sada najpovoljnije uvjete stambenog kreditiranja – prosječna efektivna kamatna stopa je 4,68 posto godišnje, najniža 4,44 posto, dok je prosječna efektivna kamatna stopa na stambeni kredit prošle godine bila 6,75 posto, kazao je.

ZAGREB- Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru predložila donošenje deklaracije o promicanju europskih vrijednosti u jugoistočnoj Europi kojom bi se dala potpora zemljama jugoistočne Europe u ostvarivanju europske i euroatlantske perspektive te izrazilo čvrsto stajalište Hrvatske da otvorena pitanja koja su bilateralnog karaktera, kao što su npr. granična, ne smiju kočiti pristupanje država kandidatkinja u EU. Tijekom cijelih pregovora isticali smo da ćemo podupirati i europske i euroatlantske perspektive naših susjeda. Završetak pregovora Hrvatske s EU jasan je znak, poruka jugoistočnoj Europi da je taj proces moguće završiti, da ga je moguće završiti uspješno i da je moguće provesti reforme, istaknula je premijerka Jadranka Kosor. U deklaraciji, čije je donošenje predložila Saboru, ističe se da će se Republika Hrvatska, osnažena završetkom pristupnih pregovora i ulaskom u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine, i dalje zauzimati za promicanje europskih vrijednosti mira, slobode, vladavine prava, demokracije i socijalnog tržišnog gospodarstva. Kao članica NATO-a i uskoro Europske unije, Hrvatska će, kako se navodi, posebno brinuti o promicanju navedenih vrijednosti u jugoistočnoj Europi.

ZAGREB- Iako je prijedlog Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova za razdoblje od 2011. do 2015. dobio danas potporu svih saborskih klubova, složnih u ocjeni da je u Hrvatskoj još uvijek prisutna diskriminacija žena na tržištu rada i podzastupljenost u donošenju političkih i javnih odluka, iz SDP-a su upozorili na deklarativnost i neprovedivost dijela predloženih mjera."Najveći su problemi i najveća diskriminacija na tržištu rada, ali ni iz ovih mjera ne vidimo neku značajniju promjenu, posebno u smislu uravnoteženja obiteljskog i profesionalnog života žena", ustvrdila je Gordana Sobol (SDP).

Upozorila je na nedorečenost i neprovedivost dijela mjera, nedostatak analize dosad provedenog, nejasne financijske projekcije, kao i na nedovoljnu posvećenost pitanjima ženskog zdravlja.Reagirala je Đurđica Sumrak (HDZ), ocijenivši da "ukazivanje i preporuke" nisu nedostaci, već pozitivni koraci koji su dosad doveli do novih zakonskih regulativa, primjerice Nacionalne strategije borbe protiv nasilja nad ženama. "Ovo je četvrta hrvatska nacionalna strategija ravnopravnosti spolova, neke zemlje EU nemaju niti jednu", istaknula je Sumrak. Prijedlog četvrte Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova uvodno je, u ime predlagatelja, predstavio potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, na što mu je predsjedavajuća Željka Antunović čestitala kao prvom muškarcu koji je u Saboru predstavio politiku ravnopravnosti spolova.

ZAGREB - Uoči održavanja Sinjske alke predsjednica vlade Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s izaslanstvom Viteškog alkarskog društva. Alkari su premijerku upoznali s uvrštavanjem Sinjske alke na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine te s tijekom izgradnje Alkarskih dvora, koji će 2013. biti potpuno dovršeni, sa središnjim mjestom Alkarskim muzejom. Govorili su i o čitavom nizu drugih projekata koji se planiraju dovršiti do 2015. godine, kada se obilježava 300. godišnjica Alke. "Ovom prigodom, pozvali su premijerku Kosor na 396. Sinjsku alku te joj čestitali na svemu što je učinila, a posebno na završetku hrvatskih pregovora s Europskom unijom. Također, zahvalili su predsjednici Vlade i na ponovno otvorenom rodilištu u Sinju", priopćio je vladin ured za odnose s javnošću. Predsjednica vlade, dodaju, posebno je istaknula kako je ovo prva Sinjska alka nakon završetka pregovora, što je nova prilika da naše blago, kao što je Alka, predstavimo Europi. Razgovaralo se i o gospodarskim perspektivama cetinskog kraja te vjerskim projektima u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske.

ZAGREB- Ministar zdravstva Darko Milinović izjavio je danas da je kontrola okolnosti u kojima je preminuo umirovljeni general Đuro Brodarac pokazala da je Brodarcu u Kliničkom bolničkom centru Osijek pružena najveća moguća razina zdravstvene zaštite. "Ono što sam jučer rekao da ću prekontrolirati, je li zdravstveni sustav reagirao sukladno svojim mogućnostima - jest. U kliničkom bolničkom centru Đuro Brodarac imao je najveću razinu zdravstvene zaštite koja je moguća u Hrvatskoj. Nažalost, nije se uspjelo", rekao je Milinović novinarima ispred Banskih dvora nakon sjednice Vlade i dodao da o nalazima obdukcije ne može govoriti. "Moramo zadržati razinu dostojanstva da u javnost ne izlazimo s nalazima", rekao je.

OSIJEK -Predsjednik osječkoga Županijskog suda Ninoslav Ljubojević izjavio je novinarima kako, po njegovim saznanjima, prilikom određivanja pritvora sada pokojnome generalu Đuri Brodarcu nije predana njegova medicinska dokumentacija. Ljubojević je rekao kako je pregledao spis u kojemu nema dokumentacije o bolesti te kako se obvezatno - ako osumnjičenik ima zdravstvenih problema - to prenosi upravi zatvora. Po njegovim riječima, sudu nije priložena medicinska dokumentacija, a sudac koji je obišao Brodarca u osječkome zatvoru i s njim razgovarao izjavio je kako mu je Brodarac rekao da nema pritužaba na zatvorski sustav. Odvjetnik pokojnoga Đure Brodarca Petar Šale i jučer i danas za njegovu je smrt okrivio "one koji su ga zatvorili, a znali su da je bolestan jer je priložena sva medicinska dokumentacija", pri čemu je dodao da se postupak trebao voditi sa slobode. Nakon Ljubojevićeve izjave da odvjetnici nisu predali medicinsku dokumentaciju, reagirao je odvjetnik Šale, koji je među ostalim izrazio čuđenje što "tako govori predsjednik suda". "Zanima me kako su mu onda dozvolili da pije toliko različitih tableta, kao i to je li ga je pregledao zatvorski liječnik", rekao je Šale i ustvrdio da je riječ o "laži, neradu i javašluku".

PULA- Članovi Sindikata novinara Hrvatske podružnice "Glasa Istre" u današnjem su priopćenju za javnost izrazili ogoročenost i zgraženje zbog "sramotne odluke člana uprave 'Glasa Istre' Dražena Žmaka, koji je novinarima toga dnevnog lista Zoranu Angeleskom i Maši Jerin izrekao mogućnost otkaza ugovora o radu zbog povrede radne obveze".

Po obrazloženju odluke, oni su povrijedili radnu obvezu tako što su "29. lipnja sudjelovali na konferenciji za novinare Građanske inicijative 'Volim Pulu', s time da član uprave nije prihvatio njihovo očitovanje da su to činili za vrijeme dnevne pauze". "Sindikat novinara Hrvatske podružnice 'Glasa Istre' je zbog takve sramotne odluke ogorčen i zgrožen jer smatra da novinar, kao i svaki radnik, ima pravo na dnevni odmor tijekom radnog vremena, a što je utvrđeno Zakonom o radu", kaže se u priopćenju za javnost i dodaje kako je "nedopustivo da se član uprave ili uprava upleće u to kako će i gdje to vrijeme provoditi".

RIJEKA -Lošinjski institut za istraživanje mora "Plavi svijet" izvijestio je da je dobio dojavu da je u Riječkom zaljevu primijećen kit. Istraživači "Plavog svijeta" nakon dojave krenuli su prema Rijeci kako bi pronašli kita i utvrdili o kojoj je vrsti riječ, ali, po posljednjim informacijama, nije ponovno viđen. Stručnjaci instituta utvrdili su po fotografiji jednog Riječanina kako je najvjerojatnije riječ o velikom kitu (Balaenoptera physalus). Fotografiju je jutros snimio Zvonko Brkljačić s terase u riječkom predjelu Costabelli. Kako je rekao za riječki "Novi list", kita je ugledao u moru oko 150 metara od obale te ga snimio kad je ponovno izronio plivajući prema Cresu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙