FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reagiranje Ministarstva gospodarstva

ZAGREB, 13. srpnja 2011. (Hina) - Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva ustvrdilo je kako je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika nekoliko manjih privatnih brodogradilišta, koji su izrazili nezadovoljstvo Vladinom prijedlogom izmjena Zakona o javnoj nabavi, iznesen niz dezinformacija i neistina.

Ministarstvo je reagiralo priopćenjem na navode sa tiskovne konferenciji na kojoj su predstavnici nekoliko manjih privatnih brodogradilišta izrazili nezadovoljstvo Vladinim prijedlogom izmjena Zakona o javnoj nabavi i ocijenili da se njima suspendira tržišno natjecanje i otvaraju vrata dodjeli poslova državnim brodogradilištima bez natječaja.

"Na navedenoj tiskovnoj konferenciji, iznesen je niz dezinformacija i neistina", navode iz Ministarstva.

Napominju da je "Republika Hrvatska zatvorila poglavlje 8. Tržišno natjecanje, jedno od najtežih poglavlja i to upravo zahvaljujući dobrim i kvalitetnim programima za restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta te je time ispunila kriterije tržišnoga natjecanja".

Što se tiče bilo kakve gradnje za potrebe oružanih snaga RH, iz Ministarstva ističu kako je prava istina da nikakav ugovor nije potpisan niti je ikakav natječaj objavljen.

Nadalje, napominju, činjenica je da su do sada samo dva hrvatska brodogradilišta stekla reference za gradnju vojnih brodova, a to su BSO i Kraljevica.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Hrvatska udruga poslodavaca, a čiji su članovi predstavnici tih istih brodogradilišta, sudjelovala u široj javnoj raspravi i podržala stajališta koja su ugrađena u Zakon o javnoj nabavi.

Ističu i kako je netočno da je Vlada RH "potiho" bez ikakve najave i obrazloženja uputila izmjene Zakona o javnoj nabavi u Sabor kako bi otklonila "manje smetnje".

Na izradi novog Zakona o javnoj nabavi, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva radi već gotovo godinu dana, s obzirom da su aktivnosti na izradi novog Zakona o javnoj nabavi intenzivno započete već krajem ljeta 2010.

Iz Ministarstva nadalje navode kako je potpuno netočno da je razlog donošenja Zakona o javnoj nabavi po hitnom postupku, prilagođavanje zakonskih odredbi bilo kojoj trenutnoj nabavi u Republici Hrvatskoj. Ističu kako je isključivi razlog donošenja Zakona o javnoj nabavi usklađivanje ovoga zakona s propisima EU i otklanjanje nedostataka u primjeni Zakona o javnoj nabavi koji su se pokazali u dosadašnjoj primjeni.

Stupanje na snagu Zakona 1. siječnja 2012. godine nema nikakve izravne veze s donošenjem Zakona o javnoj nabavi po hitnom postupku, nego je potrebno ostaviti dovoljan rok naručiteljima i ponuditeljima za prilagodbu novim odredbama. U međuvremenu, od usvajanja Zakona u Saboru do stupanja na snagu Zakona 1. siječnja 2012., Zakonom je propisano donošenje paketa podzakonskih propisa koji su neophodni za primjenu Zakona od 1. siječnja iduće godine, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Stoga odredbe Zakona na temelju kojih se donose podzakonski propisi stupaju na snagu već osmog dana od dana objave Zakona u Narodnim novinama, tako da se svi propisani podzakonski propisi mogu donijeti na vrijeme i stupiti na snagu najkasnije do 1. siječnja 2012. godine.

Što se tiče navoda koji se odnose na ravnopravno nadmetanje za gradnju vojnih brodova, svi postupci javne nabave robe, radova ili usluga u Republici Hrvatskoj do stupanja na snagu novog Zakona o javnoj nabavi, provode se po Zakonu o javnoj nabavi (Narodne novine broj: 110/07 i 125/08), uključujući i nabavu brodova obalne straže.

Nadalje, na snazi je i Uredba o javnoj nabavi za potrebe obrane i sigurnosti (Narodne novine broj 14/2010), koja se primjenjuje na javnu nabavu vojne i policijske opreme te vojnih i policijskih materijala, zaključuju iz resornog Ministarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙