Pravilnikom se prvi put određuju hrvatska autohtona jela, tj. popis na kojemu se sada nalaze 454 jela, način dodjele posebnog znaka, procedura dostavljanja zahtjeva za dodjelu standarda, grafički izgled oznake i drugo.
Popis autohtonih hrvatskih jela prikupili su i izradili djelatnici Ministarstva turizma, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog kuharskog saveza, koji su 2010. pokrenuli projekt.
Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crljeni kazao je da se tim projektom želi pomoći ugostiteljima da stvore novu vrijednost i da dobiju oznaku tj. standard posluživanja jela autohtone kuhinje.
Ako ugostiteljski objekt nudi 70 posto ili više jela s popisa jela autohtone kuhinje, standard autohtone kuhinje moći će dobiti cijeli objekt, a ako ne ispunjava taj uvjet standard može biti označen uz pojedina jela na jelovniku, rekao je.
Popis autohtonih jela nije gotov i još će se dopunjavati, rekao je Crljeni ističući da se očekuje da bi se na njemu moglo naći i do 2000 jela.
Dodao je da je autohtona kuhinja nekad označavala uglavnom težačka jela, koja su se kasnije razvijala i mijenjala pod raznim utjecajima, a da se danas ta baština predstavlja na novi i moderniji način.
Po podacima sa skupa, oznaka "Hrvatska autohtona kuhinja" još nije dodijeljena, a prve obrasce s prijavama za utvrđivanje tog standarda povjerenstvo za dodjelu standarda očekuje tijekom sljedeća tri tjedna.
(Hina) xhsup yds