FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: u svibnju prikupljeno manje mlijeka

ZAGREB, 13. srpnja 2011. (Hina) - U Hrvatskoj je u svibnju prikupljeno 55.515 tona kravljeg mlijeka, što je u odnosu na svibanj prošle godine smanjenje za 6,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Podaci DZS-a pokazuju da je u svibnju ove u odnosu na isti lanjski mjesec povećana proizvodnja mlijeka za piće i mliječnih proizvoda, izuzev maslaca kojeg je proizvedeno manje.

Mlijeka za piće proizvedeno je 16,9 posto više nego u svibnju lani, odnosno 30.433 tona.

Proizvodnja vrhnja povećana je 10,4 posto, na 2.255 tona, a fermentiranih proizvoda za 6,7 posto, na 6.966 tona.

Kravljeg sira je u svibnju proizvedeno 2.765 tona, što je za 7,8 posto više nego u svibnju prošle godine.

Proizvodnja maslaca u petom ovogodišnjem mjesecu je prema istom mjesecu lani smanjena za 3,5 posto, na 391 tonu.

Statistički podaci o proizvodnji kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda pokazuju da je u svibnju ove godine u odnosu na prošlogodišnji prosjek ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila veća za 6,8 posto, a povećana je i proizvodnja mlijeka i svih mliječnih proizvoda.

U svibnju je u odnosu na prosjek prošle godine proizvodnja mlijeka za piće bila veća za 22,1 posto, fermentiranih proizvoda za 9,9 posto, vrhnja za 9,3 posto, kravljeg sira za 16,1 posto te maslaca za 3,2 posto.

DZS podatke o proizvodnji kravljeg mlijeka preuzima od Hrvatske poljoprivredne agencije-Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka koji obavlja analizu otkupljenog mlijeka od četrdesetak industrijskih i registriranih malih mljekara u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙