FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: mirovinska društva trebaju snositi računovodstvene troškove

ZAGREB, 13. kolovoza 2011.(Hina) - Svi saborski klubovi podržali su danas izmjene Zakona o prikupljanju podataka po osiguraniku o doprinosima za obvezna mirovinska osiguranja u hitnom postupku, a kojima vlada predlaže da mirovinska društva sama snose troškove računovodstvenih poslova koje za njih obavlja REGOS (Središnji registar osiguranika).

Do sada su ti troškovi od oko 45 milijuna kuna godišnje teretili isključivo državni proračun, što se dugoročno pokazalo neodrživim.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Krešimir Rožman pojasnio je kako mirovinska društva posluju s pozitivnim financijskim rezultatom te se procjenjuje da su u mogućnosti plaćati naknadu za uslugu vođenja jedinstvenog računovodstva osobnih računa.

Najavljujući potporu Kluba HDZ-a, Boris Kunst istaknuo je da je riječ o smanjivanju troškova u drugom mirovinskom stupu, u skladu s vladinim mjerama gospodarskog oporavka.

Za više od 100 osiguranika ubuduće bi se prijava podataka obavljala elektroničkim putem, što će, rekao je Kunst, povećati efikasnost, smanjiti troškove te racionalizirati sustav.

Pozdravio je i predloženo povećanje iznosa novčanih kazni u slučaju nepodnošenja podataka do maksimalno 20 tisuća kuna, te produženje zastarnog roka za pokretanje prekršajnog postupka čime se, istaknuo je, postiže veća disciplina u sustava.

Silvano Hrelja (HNS/HSU), također pozdravljajući predložene zakonske izmjene, upozorio je kako one neće riješiti problem 2. mirovinskog stupa.

Problemi 2. mirovinskog stupa puno je širi nego što ovaj zakon predlaže, odnosno "75 posto radnika prima danas prosječnu ili ispodprosječnu plaću te će im nakon isteka štednog razdoblja mirovina iz drugog stupa biti manja od tisuću kuna", ustvrdio je Hrelja.

Zakonske izmjene podržao je i SDP, u ime kojega je Davorko Vidović ipak prigovorio da je motiv donošenja tih zakonskih rješenja samo konsolidiranje državnog proračuna, a ne ozbiljno promišljanje kako bi se mirovinski sustav postavio na noge.

"Tome se nije pristupilo, iako je deseta godišnjica implementacije mirovinskog sustava odličan povod za ozbiljno promišljanje kako bi se svake paušalne ocjene zaustavile i zamijenile ozbiljnom raspravom o funkcioniranu mirovinskog sustava", rekao je Vidović.

I Damir Kajin (IDS) najavio je potporu zakonskim izmjenama, "s obzirom da dobit mirovinskih društava iznosi 110 milijuna kuna, te nema razloga da njihove troškove snosi država". Upozorio je, međutim, na "nedopustivo velike sankcije u slučaju nepodnošenja podataka".

"Imajte mjere kada određujete kazne i obzira za one koji rade i izdvajaju sredstva u proračun", poručio je Kajin, istaknuvši da su mali obrtnici danas u goroj situaciji od onih koji za njih rade jer "cijelom svojom imovinom odgovaraju za ispunjavanje obveza prema radnicima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙