FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordna ulaganja EBRD-a u prvoj polovici godine

LONDON, 12. srpnja 2011. (Hina) - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) priopćila je u utorak da je u prvih šest mjeseci ove godine financirala ukupno 161 projekt, što je rekordna brojka za prvu polovinu godine i jasan pokazatelj snažne potražnje u 29 zemalja u kojima banka posluje.

U prvoj polovini prošle godine banka je financirala 154 projekta.

EBRD je u prvoj polovici ove godine investirao rekordnih 3,5 milijardi eura, neznatno više nego u istom razdoblju 2010. Očekuju da će u cijeloj godini ulaganja ostati na razini prošlogodišnjih devet milijardi eura.

Ukupno je u industriju, trgovinu i poljoprivredu uloženo oko milijardu eura, a otprilike istu svotu banka je uložila i u financijske institucije, te u sektor struje, energije i prirodnih resursa.

U prometnu i komunalnu infrastrukturu uloženo je pak približno 600 milijuna eura, priopćio je EBRD.

Ulaganja povezana s energetskom učinkovitošću i klimatskim promjenama dosegnula su 1,2 milijarde eura, gotovo 50 posto više nego u istom razdoblju 2010.

Komentirajući rekordnu razinu ulaganja, prvi potpredsjednik EBRD-a Varel Freeman rekao je da „kriza nije završena. Privatni sektor iskazuje dosad neviđenu potražnju za novcem za potrebe restrukturiranja i za podršku rastu tvrtki u periodu oporavka".

"EBRD je odlučan podupirati regiju u tom razdoblju", dodao je Freeman. Ulaganja u prvih šest mjeseci bila su usmjerena na područja kojima je najviše trebala pomoć, ali su ona bila ravnomjerno raspoređena na cijelu regiju, kazao je.

Tako su bančin prioritet ponovno bila ulaganja na zapadnom Balkanu i u zemljama u ranoj fazi tranzicije, prije svega onima najslabije razvijenima na Kavkazu i u središnjoj Aziji.

Na zapadnom Balkanu EBRD je financirao 23 projekta, što je više nego za trećinu više u odnosu na prvu polovicu 2010.

U zemljama u ranoj fazi tranzicije banka je financirala 51 projekt, što je pet projekata više nego u istom razdoblju lani. Rusija je s investicijama od milijardu eura i dalje je vodeće odredište EBRD-a, navodi se dalje u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙