FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OECD upozorava na usporavanje globalnog gospodarstva

PARIZ, 11. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Vodeće zemlje eurozone i Kina pokazuju jasne znakove usporavanja, dok bi SAD i Japan mogli kliznuti prema silaznom trendu, upozorila je u ponedjeljak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Rast u Francuskoj, Njemačkoj, Kini, Indiji i Brazilu već usporava, objavio je OECD na temelju vodećih pokazatelja koji ukazuju na buduće trendove.

Sjedinjene Države, Japan i Rusija nalaze se na prekretnici nakon razdoblja rasta, dodaju u OECD-u.

Pritom tumačenje japanskih podataka zahtijeva oprez zbog teškoća s interpretacijeom povezanih s poremećajima koje je uzrokovao potres u ožujku.

Prošlog mjeseca pokazatelji su signalizirali usporavanje rasta u svim članicama OECD-a osim u SAD-u.

U svibnju je ta organizacija prognozirala da će njezine 34 članice u prosjeku u ovoj godini zabilježiti 4,2-postotni rast, napomenuvši ipak da će u bogatijim zemljama stopa rasta iznositi 2,3 posto.

Pritom je čelnik OECD-a Angel Gurria u odvojenom istupu u Beču upozorio Europu da mora sročiti plan za uključivanje privatnih ulagača u spašavanje Grčke i dati Ateni dovoljno vremena da riješi svoje probleme.

"Ključno je vrijeme, kako bi se izbjeglo da problemi s likvidnošću prerastu u probleme sa solventnošću. Vrijeme je bitno i kako bi se omogućio oporavak svih", pojasnio je Gurria.

Dodao je da Grčkoj treba vremena da provede mjere kojima će poboljšati prikupljanje poreza i da realizira program privatizacije.

"Nakon toga, za nekoliko godina, ako si dademo više vremena i prostora, moći ćemo bolje procijeniti treba li smanjiti i nominalni iznos duga", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙