FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jednodnevni štrajk potpore i upozorenja na riječkom Filozofskom fakultetu

RIJEKA,11. srpnja 2011.(Hina) - Sindikat Akademska solidarnost, koji djeluje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, danas je jednodnevnim štrajkom podupro kolege na zagrebačkom sveučilištu koji štrajkaju od prošlog tjedna.

Na konferenciji za novinstvo Katarina Peović-Vuković je u ime toga sindikata kazala da je današnji štrajk ujedno simboličan čin kojim se želi pokazati kako bi mogla izgledati jesen na riječkom Filozofskom fakultetu, ako se predloženi zakoni o visokom školstvu ne povuku iz saborskog postupka.

Istaknula je da akademska zajednica obacuje te zakonske prijedloge, navevši da je 97 posto fakulteta, koji su se o tim zakonima očitovali, odbacilo zakone, a da su ostali bili suzdržani.

Boran Berčić iz sindikata rekao je da zakoni i predložena reforma sveučilišta nisu prihvatljivi zbog "predložena prodora politike u upravljačke strukture sveučilišta utemeljenjem sveučilišnih vijeća za koja bi pola članova imenovala vlada". Nadalje, sindikat ocjenjuje neprihvatljivim da se u prijedlogu zakona upotrebljavaju pojmovi korporativnog kapitalizma kao što su "leader", "menadžer", "board", zatim tumačenje da se zakoni moraju donijeti jer to "od Hrvatske očekuje Europa" te način priprema za donošenje zakona. Naime, kazao je Berčić, u medijima se provodila sustavna kampanja blaćenja sveučilišta, a Nezavisni sindikat upućivao je dopise članstvu zastrašujući ga. Zbog toga je mnogo članova Nezavisnog sindikata prešlo u novi sindikat Akademska solidarnost, rekao je.

Neprihvatljiva je i predložena integracija sveučilišta na kojem ne bi djelovali fakulteti, nego katedre i odsjeci kao izravne sveučilišne sastavnice, naveo je, odbacivši i tvrdnje da na sveučilištima ima previše profesora.

Štrajk potpore i upozorenja poduprli su i studenti okupljeni u organizaciji Autonomni studenti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙