FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumunjska prodaje udio u Petromu

BUKUREŠT, 11. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Rumunjska je u ponedjeljak na burzi u Bukureštu ponudila na prodaju 9,84 posto dionica naftne grupe Petrom i očekuje se da bi tom transakcijom mogla ostvariti prihod od 610 milijuna eura.

U prodaji se našlo ukupno 5,5 milijardi dionica Petroma, pri čemu je 15 posto njih rezervirano za tvrtke koje se bave maloprodajom energenata.

Među većim je dioničarima rumunjske tvrtke austrijski OMV, čiji udio iznosi 51 posto a 2004. za njega je platio samo 1,5 milijardi eura. Trenutno se tržišna vrijednost Petroma procjenjuje na 5,3 milijarde eura.

Rumunjska je država vlasnik 21 posto udjela a dodatnih 20 posto pripada investicijskom fondu Proprietatea, koji je osnovan radi isplate kompenzacija rumunjskim građanima za imovinu oduzetu u komunizmu.

Petrom je najveća naftna i plinska grupa u istočnoj Europi, raspolaže značajnim rezervama i vlasnik je 540 benzinskih postaja u Rumunjskoj i 270 u susjednoj Moldovi, Bugarskoj i Srbiji.

Vlada planira ove godine ponuditi na prodaju 10-postotne udjele u kompaniji za nuklearnu energiju Nuclearelectrica i u hidroenergetskoj tvrtki Hidroelectrica, te 15-postotne udjele u tvrtki za prijenos električne energije Transelectrica, tvrtki za prijenos plina Transgaz i proizvođaču plina Romgaz.

Premijer Emil Boc kazao je u subotu da je cilj navedenih djelomičnih privatizacija konsolidacija rumunjskog gospodarskog oporavka nakon dvogodišnje recesije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙