Ti bi rezultati mogli objasniti zašto je zeleni čaj povezan s nižom razinom srčanih bolesti, pišu Xin-Xin Zheng i kolege s Peking Union Medical Collegea u Pekingu.
"Analiza je pokazala da je konzumacija napitaka zelenog čaja ili njegovih ekstrakata rezultirala znatnim smanjenjem koncentracije lipoproteina niske gustoće (LDL) u ukupnom kolesterolu, dok se na koncentraciju lipoproteina visoke gustoće (HDL) nije odrazila", objavili su kineski znanstvenici u stručnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition.
U prosjeku je, prema njihovom istraživanju, zeleni čaj reducirao ukupnu razinu kolesterola za 7,2 miligrama po decilitru u odnosu na osobe koje tijekom promatranog razdoblja od tri mjeseca nisu konzumirale zeleni čaj ili njegove ekstrakte. Koncentracija "lošeg" kolesterola, odnosno LDL-a, smanjila se za 2,2 mg/dL ili gotovo za 2 posto zahvaljujući zelenom čaju.
Međutim, znanstvenik Nathan Wong s kalifornijskog sveučilišta Irvine drži da je smanjivanje "lošeg" kolesterola prilično malo zbog čega upozorava da se zeleni čaj "ne bi smio preporučivati umjesto dokazanih lijekova za smanjenje kolesterola kod ljudi s visokim kolesterolom", rekao je on.