FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zeleni čaj smanjuje rizik od kolesterola, ali malo

NEW YORK, 10. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Ispijanje zelenog čaja čini se smanjuje "loš" kolesterol dok razina dobrog kolesterola ostaje nepromijenjena, te bi poticanje ljudi na znatnije korištenje tog napitka moglo imati značajne učinke po zdravlje, pokazali su rezultati studije kineskih znanstvenika.

Ti bi rezultati mogli objasniti zašto je zeleni čaj povezan s nižom razinom srčanih bolesti, pišu Xin-Xin Zheng i kolege s Peking Union Medical Collegea u Pekingu.

"Analiza je pokazala da je konzumacija napitaka zelenog čaja ili njegovih ekstrakata rezultirala znatnim smanjenjem koncentracije lipoproteina niske gustoće (LDL) u ukupnom kolesterolu, dok se na koncentraciju lipoproteina visoke gustoće (HDL) nije odrazila", objavili su kineski znanstvenici u stručnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

U prosjeku je, prema njihovom istraživanju, zeleni čaj reducirao ukupnu razinu kolesterola za 7,2 miligrama po decilitru u odnosu na osobe koje tijekom promatranog razdoblja od tri mjeseca nisu konzumirale zeleni čaj ili njegove ekstrakte. Koncentracija "lošeg" kolesterola, odnosno LDL-a, smanjila se za 2,2 mg/dL ili gotovo za 2 posto zahvaljujući zelenom čaju.

Međutim, znanstvenik Nathan Wong s kalifornijskog sveučilišta Irvine drži da je smanjivanje "lošeg" kolesterola prilično malo zbog čega upozorava da se zeleni čaj "ne bi smio preporučivati umjesto dokazanih lijekova za smanjenje kolesterola kod ljudi s visokim kolesterolom", rekao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙