FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pjesnik Petar Gudelj dobio nagradu Fonda "Miroslava Krleže"

ZAGREB, 7. srpnja 2011. (Hina) - Hrvatskom pjesniku Petru Gudelju danas je u Društvu hrvatskih književnika (DHK) uručena nagrada Fonda "Miroslava Krleže" za knjigu pjesama "Duša tilu", koja, ističe se u obrazloženju, nudi poeziju neprijeporne vrsnoće, izvanredne zrelosti i dostojna je nagrade koje je najveći hrvatski književnik 20. stoljeća zaštitni znak.

"Više od 250 pjesmotvora uvrstio je Petar Gudelj u knjigu 'Duša tilu'. Riječ je o autoru koji slovi kao atipična, apartna, pobočna, neprispodobiva figura u suvremenom hrvatskom pjesništvu", stoji u obrazloženju, koje je pročitao Milan Mirić, predsjednik Prosudbenog povjerenstva, u kojemu su bili još Ivan J. Bošković, Ivan Božičević, Darko Gašparović i Strahimir Primorac.

Podsjeća se kako je hrvatska književna javnost dugo bila zatvorena, distancirana i negostoljubiva spram toga pjesnika koji je, istaknuto je, živeći, pišući i objavljujući tridesetak godina u Beogradu, fizički bio udaljen od matice hrvatske književnosti, ali mu je baština hrvatskoga pjesništva bila stalnim kreativnim ishodištem. Gudelj je prošle godine dobio Goranov vijenac za ukupan pjesnički opus, no stječe se dojam da ni to priznanje nije bitnije popravilo njegov položaj u književnoj, poglavito pjesničkoj javnosti, dodaje se.

Gudelj je, po obrazloženju, "pjesnik koji s malo riječi znade i umije puno reći", koji ima izrazit osjećaj za jezik, ne razmahuje se riječima, nego ih "probire, brusi, kristalizira".

Branimir Hećimović, predsjednik odbora spomenuta fonda, podsjetio je kako je u proteklih 25 godina nagrada bila dodjeljivana autorima ponajboljih proznih, pjesničkih i dramskih djela te književno-povijesnih, kritičkih i esejističkih uradaka. Ustvrdio je kako je Krleža "i poslije svoje smrti nazočan među nama kao što je bio i za života".

Nakon Slavka Mihalića 1988. i Nikice Petraka 1997. Gudelj je treći pjesnik koji je dobio tu bijenalnu književnu nagradu. Ona se dodjeljuje od 1986. i dosad su je dobili, među ostalima, Ivan Aralica, Nedjeljko Fabrio, Pavao Pavličić, Ivo Brešan, Marko Grčić.

Petar Gudelj rodio se 1933. u Podosoju, a diplomirao je 1959. komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1956. do danas objavio je dvadesetak knjiga pjesama. Nagrađenu knjigu "Duša tilu" objavila je 2010. zagrebačka nakladnička kuća V.B.Z.

Nagrada je dodijeljena na 118. obljetnicu rođenja Miroslave Krleže, dok je za okruglu, 120. obljetnicu, predsjednik DHK Božidar Petrač najavio da će Društvo organizirati znanstveni skup o tom književniku koji je "zadužio hrvatsku književnost 20. stoljeća".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙