FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libijski pobunjenici u ofenzivi uz podršku NATO-a

GUALIŠ, 7. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Libijski pobunjenici, koji su u srijedu počeli ofenzivu na zapadu zemlje, žele napredovati prema Tripoliju uz potporu NATO-ovih zračnih udara na položaje snaga odanih pukovniku Moameru Gadafiju.

U višemjesečnom sukobu pobunjenici su počeli napad pošto su dobili "zeleno svjetlo NATO-a", rekao je član revolucionarnog odbora iz Zentena, 120 kilometara jugozapadno od Tripolija.

Pobunjenici su odbili progadafijeve snage, osvojili zaseok Guališ i zarobili plaćenike iz Gane i Malija. U operaciji su im izviđanjem pomogli zrakoplovi NATO-a koji su nadlijetali, ali nisu bombardirali područje.

Pošto su 28. lipnja osvojili veliko skladište streljiva blizu Zentena, pobunjenici žele osvojiti dva strateški važna čvorišta, Bir Al-Ganam i Garjan, kako bi oslobodili put prema Tripoliju, sjedištu režima.

U srijedu su NATO-ovi zrakoplovi poletjeli 140 puta i od toga 57 puta bojno djelovali. Istoga dana su u Bengaziju, pobunjeničkoj "prijestolnici", tisuće Libijaca, protivnika režima, skupovima nastojali podići moral svojim borcima i poslati poruku Gadafiju.

Sam Gadafi je posredniku, južnoafričkome predsjedniku Jacobu Zumi, poručio da "ubuduće neće sudjelovati u pregovorima".

Na diplomatskom planu češći su kontakti s pobunjenicima. Predstavnik kineskog ministarstva vanjskih poslova doputovao je u Bengazi na razgovore s oporbom, objavila je u četvrtak agencija Xinhua. U sjedištu NATO-a u Bruxellesu očekuju na razgovore izaslanstvo libijskih pobunjenika 13. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙