FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turk i Maras primili predstavnike Europske komisije

ZAGREB, 30. lipnja 2011. (Hina) - Potpredsjednik Odbora za financije i državni proračun Gordan Maras i član Odbora Željko Turk primili su u posjet predstavnike Europske komisije iz Opće uprave za proračun i s njima razgovarali o mogućnostima daljnjeg poboljšanja sustava revizije i unutarnje kontrole javnih financija, priopćeno je u četvrtak iz Sabora.

Maras je predstavio nova rješenja i govorio o Zakonu o fiskalnoj odgovornosti koji je stupio na snagu 1. siječnja 2011. te o novom Zakonu o Državnom uredu za reviziju koji je u saborskoj proceduri. Pri izradi novog Zakona o Državnom uredu za reviziju usvojene su i dobre prakse Europske komisije, u zakon su ugrađeni novi, viši standardi s područja kontrole javnih financija, a posebna pažnja posvećena je podizanju kvalitete državnih revizora. Uloga parlamenta proširena je tako da Državni ured za reviziju planira i obavlja reviziju u opsegu predviđenom godišnjim programom i planom rada, kao i prema zahtjevu Hrvatskoga sabora, ako glavni državni revizor ocijeni da je taj zahtjev opravdan. Učinjen je i velik pomak u dostavljanju izvješća, dodao je Gordan Maras, te je usvojena praksa da se izvješće o obavljenim revizijama za proteklu godinu Saboru dostavi najkasnije do 1. lipnja tekuće godine, kaže se u priopćenju.

Predstavnici Europske komisije pozdravili su donošenje tih dvaju zakona, rekavši da oni predstavljaju daljnje poboljšanje sustava kontrole javnih financija u Hrvatskoj. Govoreći o novom Zakonu o Državnom uredu za reviziju sugovornici su razmotrili mogućnost uvođenja vanjske revizije za Državni ured za reviziju. Predstavnici Europske komisije predstavili su i novi način prezentacije izvješća državne revizije koje bi sadržavalo objedinjene preporuke i nalaze Državnog ureda za revizije te reakcije i odgovore vlade.

Član Odbora za financije i državni proračun Željko Turk upoznao je goste s praksom na razini lokalne samouprave. Na primjeru Grada Zaprešića predstavljen je novi sustav unutarnje kontrole. Sugovornici su se složili da uz sustav nadzora nad javnim financijama takvo rješenje otvara i savjetodavnu ulogu u cilju što efikasnijeg poslovanja i transparentnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙