FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wen Jiabao hvali plodnu gospodarsku suradnju Londona i Pekinga

LONDON, 26. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Kineski premijer Wen Jiabao pohvalio je u nedjelju plodnu gospodarsku suradnju Londona i Pekinga.

Dok je Wen Jiabao, koji je stigao u subotu navečer, počimao službeni program posjeta Velikoj Britaniji, koja je druga postaja u njegovoj europskoj turneji, Peking je obznanio da se oporbeni čelnik Hu Jia (37) vratio kući nakon tri godine provedene u zatvoru.

Ovo je drugi put u razmaku od nekoliko dana da Kina oslobađa poznatog disidenta. U srijedu je bila objavila da je uz jamčevinu pustila umjetnika i disidenta Ai Weiweija, što se tumačilo kao prva gesta Pekinga prije početka Wenova europskog putovanja u Mađarsku, Veliku Britaniju i Njemačku.

London koji je uporno zahtijevao od Pekinga da oslobodi Ai Weiweija, u nedjelju se još nije bio oglasio u svezi s oslobađanjem Hu Jie.

Wen treba u britanskoj prijestolnici sudjelovati na godišnjem summitu Velika Britanija/Kina s Cameronom i drugim članovima njegove vlade, u prigodi kojega bi se mogli potpisati poslovni ugovori.

Cameron se još u studenome sastao s kineskim kolegom u prigodi svog prvog službenog posjeta Kini, kojega je svrha bila ugovaranje velikih poslova. Taj je posjet sam nazvao "životno važnom trgovačkom misijom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙