FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka traži novi paket pomoći od Europe i MMF-a

BRUXELLES, 24. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Grčki premijer Georgios Papandreou u četvrtak navečer je službeno zatražio novi paket financijske pomoći od Europe i Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF), nakon paketa odobrenog prije godinu dana vrijednog 110 milijarda eura, priopćila je Europska unija.

"Na zahtjev grčke vlade" odlučeno je da se radi na utvrđivanju "glavnih parametara novog programa" pomoći koji će "podupirati europski partneri i Međunarodni monetarni fond", ističe se u izjavi čelnika EU-a.

Izjava je prihvaćena prvog dana summita u Bruxellesu.

Papandreou je službeno podnio zahtjev koji se već tjednima zapravo očekivao, s obzirom na probleme te zemlje da se financira. Rad na njegovoj pripremi je već daleko odmakao, no premijer ga još nije bio formalizirao, a MMF se zadnjih dana pozivao na taj razlog kako se još ne bi morao izjašnjavati o sudjelovanju u novom paketu pomoći.

Od 110 milijarda eura koje su Europa i MMF odobrili 2010. na tri godine, ostala je otprilike još polovica za isplatu. No to neće biti dovoljno.

Drugi paket pomoći koji se trenutačno proučava a trebao bi se protegnuti do konca 2014., trebao bi biti veći za stotinjak milijarda eura. Financirat će se i preko privatnih kreditora u Grčkoj.

Grčka mora podnijeti "velike žrtve", ali sve zato da bi njezino gospodarstvo opet bilo "vitalno i stabilno", rekao je Papandreou nakon sjednice.

"Dobili smo potporu naših partnera i mislim da je to bilo 'zeleno svjetlo', ali i pozitivan znak za grčku budućnost", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙