FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21.00

ZAGREB, 22. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21.00:

ZAGREB/PRAG

Češki premijer Petr Nečas potvrdio je u srijedu namjeru da za ratifikaciju predloži češko izuzeće iz Lisabonskog sporazuma zajedno s pristupnim ugovorom Hrvatske s Europskom unijom čime bi se moglo zakomplicirati prihvatanje ulaska Hrvatske u EU. Nečas je rekao kako će češkom parlamentu predložiti za ratificiranje kao jedan dokument ulazak Hrvatske u EU predviđen za sredinu 2013. i češko izuzeće, javila je austrijska novinska agencija APA. Češka vlada time riskira da oporbena ljevica koja se protivi iznimci jer omogućuje slabiju zaštitu socijalnih prava zajedno s izuzećem blokira i pristup Hrvatske u EU u Senatu gdje ima apsolutnu većinu, a čija je suglasnost potrebna. Nečas je istaknuo kako Češka podržava nastojanja Hrvatske da završi pristupne pregovore s EU-om u lipnju i do kraja godine potpiše pristupni ugovor, ali namjerava ugovor i izuzeće podnijeti na glasovanje kao jedan dokument.

LJUBLJANA

Direktor slovenskog trgovačkog lanca Mercator Žiga Debeljak potvrdio je u srijedu da su započeli razgovori o strateškom povezivanju Mercatora s Konzumom, te da će se "preliminarni razgovori" nastaviti idućih tjedana."Danas smo imali preliminarne razgovore s (Ivicom) Todorićem i njegovom ekipom, a s razgovorima ćemo nastaviti iduća dva-tri tjedna", rekao je Debeljak tijekom skupštine dioničara Mercatora."Dogovorili smo se o daljnjim postupcima", rekao je Debeljak, ne otkrivajući detalje i sadržaj razgovora.Debeljak je pojasnio da je riječ o razgovorima o povezivanju dvaju trgovačkih lanaca, a ne o tenderu u pripremi kojim slovenske banke i drugi značajniji dioničari iz Slovenije namjeravaju prodati 50,03 posto dionica Mercatora strateškom kupcu.Pojasnio je da je za sada dogovoreno da se o razgovorima s Agrokorom o povezivanju trgovačkih lanaca Mercator i Konzum ne obavještavaju javnost i dioničari, do čega će doći ako dođe do bilo kakvih dogovora s Agrokorom.

MOSTAR

Državno odvjetništvo Hercegovačko-neretvanskog županijskog odvjetništva zatražio je u srijedu u završnim riječima da se aktualnog predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i još šest optuženih proglasi krivim i osudi, dok je obrana optužnicu ocijenila političkim pamfletom i zatražila od sudskog vijeća Županijskog suda u Mostaru oslobađajuću presudu u predmetu zbog navodno nelegalnog prijenosa državnih udjela u tvrtki mobilne telefonije Eronet iz Mostara tijekom 1999. Državni odvjetnik Zdenko Kovač istaknuo je kako je tijekom postupka uspio dokazati da je sedam optuženih počinilo kazneno djelo nezakonitog prijenosa udjela u tvrtki mobilne telefonije Eronetu koji je djelovao u sastavu tadašnje Hrvatske pošte i telekomunikacije (HPT) i da je pri tome ovoj tvrtki nanesena šteta. On je zbog toga zatražio da se optuženi "proglase krivim i osude po zakonu".

BRUXELLES

NATO će nastaviti sa svojim operacijama u Libiji kako bi se izbjegle "dodatne mnogobrojne civilne žrtve", rekao je u srijedu glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, nakon što je službeni Rim zatražio hitan prekid takvih akcija. "NATO će nastaviti svoju misiju jer, ako je prekinemo, mnogobrojni civili mogli bi izgubiti živote", rekao je Rasmussen. "U posljednjih nekoliko dana bilo je govora o tomu da NATO-ove akcije mogu rezultirati pogibijom brojnih civila. Duboko žalim zbog svakog izgubljenog ljudskog života u ovom sukobu. No ne zaboravite da je ovaj sukob započeo režim libijskoga vođe Moamera Gadafija, čovjeka koji je napao vlastiti narod. Sukob nije pokrenuo NATO", kazao je. "Snage Gadafijeva režima bombardiraju gradove topovima i teškim topništvom, a ne NATO-ove snage". Talijani su prošle srijede zatražili prekid neprijateljstava i operacija u Libiji, čemu su se odmah usprotivili Francuzi uz objašnjenje da bi se prekidom akcija Gadafiju omogućila kupnja vremena i reorganizacija snaga.

ATENA

Grčka vlada u srijedu je usvojila prijedlog zakona o provedbi novog petogodišnjeg programa strogih mjera štednje nakon što je rano jutros u parlamentu preživjela glasovanje o povjerenju, što je uvjet za dobivanje dodatnih sredstava od EU-a i MMF-a, izvijestili su službeni vladini izvori. Nakon dobivenog povjerenja u parlamentu, vlada premijera Georgea Papandreua usvojit će reformski paket koji uključuje oštro rezanje javne potrošnje, povećanje poreza i plan privatizacije državnih poduzeća. Po planu, predloženi nacrt zakona u petak će biti podnesen parlamentu, koji bi ga trebao usvojiti do 28. lipnja, nakon čega vlada ima još dva tjedna vremena da pripremi zakone za početak njegove provedbe. Naime, ministri financija eurozone na sastanku u Luksemburgu u ponedjeljak su odgodili odluku o 12 milijarda eura zajma Grčkoj, sve dok njezin parlament ne usvoji nove stroge mjere štednje. Radi se o posljednjoj tranši prije godinu dana dogovorenog plana Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda o spašavanju Grčke vrijednog ukupno 110 milijarda eura.

DAMASK

Sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem rekao je u srijedu da njegova zemlja, kojom se od sredine ožujka šire prosvjedi protiv režima predsjednka Bašara al-Asada, odbija "bilo kakvo upletanje" u svoje unutarnje stvari. Francuskog kolegu Alaina Juppea optužio je da gaji "kolonijalističke iluzije". Usporedivši europske sankcije sirijskom režimu zbog gušenja prosvjeda s "ratom", Mualem je izrazio žaljenje što od početka nereda u njegovoj zemlji "nijedan europski čelnik nije došao u Siriju kako bi razgovarao s nama o onome što se događa. Počeli su uvoditi niz sankcija i danas bi Sirijcima htjeli uzeti i kruh, što je isto što i rat". Sirijski ministar je usto zanijekao da njegova zemlja prima pomoć Irana i libanonskog Hezbollaha u suzbijanju prosvjeda protiv predsjednika Asada.

PEKING

Kineski umjetnik Ai Weiwei oslobođen je uz jamčevinu, objavila je u srijedu agencija Xinhua, uz objašnjenje da je neočekivana novost ostvarena zbog Aijeva dobrog ponašanja, činjenice da je priznao krivnju za gospodarski kriminal i izbjegavanje plaćanja poreza te da pati od kronične bolesti. Jedan od najpoznatijih avangardnih umjetnika na svijetu Ai Weiwei, 3. travnja odveden je iz zrakoplova za Hong Kong u izolaciju. Kineske vlasti tada su izvijestile kako je kriv za gospodarski kriminal. "Policija u Pekingu izvijestila je da je Ai Weiwei oslobođen uz jamčevinu zbog dobrog ponašanja, jer je priznao svoje zločine, kao i zbog kronične bolesti od koje pati", izvijestila je agencija, ne preciziravši o kojoj je kroničnoj bolesti riječ.

JERUZALEM

Izraelski čelnici ušli su se u srijedu u novi podzemni nuklearni bunker u sklopu godišnjih vježbi obrane za pripremu na mogući raketni rat s Iranom, Sirijom i njihovim libanonskim i palestinskim gerilskim saveznicima. Dužnosnici su izjavili da je to prvi put da je sigurnosna vlada, na čelu s premijerom Benjaminom Netanyahuom, testirala "Nacionalni centar za upravljanje" napravljen ispod vladinog kompleksa u Jeruzalem tijekom prošlog desetljeća. "Ovo je pravo mjesto za upravljanje državom Izrael u vrijeme rata", izjavio je ministar za civilnu obranu Matan Vilnai u intervjuu za vojni radio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙