FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sedam pisaca poziva na donošenje UN-ove rezolucije o Siriji

PARIZ, 22. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Pisci Umberto Eco, David Grossman, Bernard-Henri Levy, Amos Oz, Orhan Pamuk, Salman Rushdie i Wole Soyinka pozvali su u pismu UN-ovo Vijeće sigurnosti da prihvati nacrt rezolucije kojim se osuđuje represija u Siriji, kako bi se "napokon zaustavio pokolj".

U pismu objavljenom u srijedu na internetskoj stranici Pravila igre (Regle du jeu), časopisa Bernarda-Henrija Levyja, upućenom veleposlanicima 15 članica UN-ova Vijeća sigurnosti, sedmorica pisaca ističu da bi "bilo tragično i moralno neprihvatljivo" da taj nacrt rezolucije "završi u smeću odustajanja".

Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Portugal predložile su nacrt rezolucije u kojoj se represija u Siriji ocjenjuje zločinom protiv čovječnosti, ali nije sigurno da će proći u Vijeću sigurnosti.

Uz Kinu i Rusiju koje su zaprijetile vetom, prema tom nacrtu su sumnjičavi i Južnoafrička Republika, Brazil i Indija. Pariz je već upozorio da će se o tekstu glasovati samo ako bude sigurno da će za njega glasovati većina članica.

Nacrt "ne predlaže sankcioniranje Sirije, a još manje vojnu intervenciju", ističu. "On se ograničava na osudu represije i otvaranje puta istragama o zločinima protiv čovječnosti. Kakve god bile njegove granice, dobro je što postoji", ocijenili su.

Bernard-Henri Levy se usto snažno zauzima za potporu libijskim pobunjenicima koji se protive režimu Moamera Gadafija i u svezi s tim pitanjem je poprilično utjecao na francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙