FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZEW: znatno pogoršana klima u njemačkom gospodarstvu u lipnju

ZAGREB/MANNHEIM, 21. lipnja 2011. (Hina) - Gospodarska klima u Njemačkoj u lipnju je znatno pogoršana u odnosu na mjesec ranije zbog grčkih dužničkih problema i straha od slabljenja američkog gospodarstva, pokazalo je u utorak najnovije izvješće uglednog njemačkog instituta ZEW.

Indeks ZEW koji mjeri raspoloženje među analitičarima i institucionalnim ulagačima u Njemačkoj u lipnju se tako spustio za 12,1 bod u odnosu na prethodni mjesec i iznosi minus devet bodova, što je osjetno ispod njegove prosječne vrijednosti od 26,3 boda, objavio je istoimeni institut za europska ekonomska istraživanja.

Među mogućim razlozima pada toga indeksa u ZEW-u navode grčke dužničke probleme koji su ponovno preusmjerili pozornost financijskih tržišta na dužničku krizu u nekim zemljama eurozone. Povrh toga, nepovoljni gospodarski podaci iz SAD-a su, čini se, imali negativan utjecaj na ocjene stručnjaka financijskih tržišta u pogledu sadašnje situacije i izgleda za najveće svjetsko gospodarstvo.

"Čini se da problemi u eurozoni i bojazni od slabljenja američkog gospodarstva zadaju prilične glavobolje stručnjacima financijskih tržišta. Štoviše, stručnjaci svjedoče sve učestalijim znakovima da bi procvat u njemačkom gospodarstvu mogao oslabjeti u narednim mjesecima", kazao je predsjednik ZEW-a Wolfgang Franz.

Pogoršana je i ocjena sadašnje gospodarske situacije u Njemačkoj u lipnju, pa se odgovarajući indeks spustio s rekordno visoke razine za 3,9 bodova i sada iznosi 87,6 bodova.

Što se tiče očekivanja u vezi gospodarstva eurozone, odgovarajući indeks u lipnju je smanjen za 19,5 bodova i iznosi minus 5,9 bodova. Pogoršana je i ocjena trenutne situacije, o čemu svjedoči pad odgovarajućeg indeksa za 9,8 bodova, na 3,8 bodova, priopćeno je iz instituta ZEW.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙