FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulični prosvjedi u Siriji nakon al-Asadova govora

AMAN, 20. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Prosvjednici su izašli u ponedjeljak na ulice diljem Sirije kako bi osudili govor predsjednika Bašara al-Asada, koji, kako su rekli nije ispunio narodne zahtjeve za političkom promjenom, izjavili su aktivisti i očevici.

"Nema dijaloga s ubojicama", uzvikivalo je 300 prosvjednika u Irbinu, predgrađu Damaska, rekao je u telefonskoj izjavi za Reuters jedan očevidac.

Al-Asad koji nastoji smiriti dosad neviđene prosvjede u zemlji, pozvao je u govoru u ponedjeljak na "nacionalni dijalog" radi izlaska iz krize, spomenuvši prvi put mogućnost ukidanja ustavnog članka o prevlasti stranke Bas. U govoru koji je održao na sveučilištu u Damasku, što je njegov treći javni nastup otkako su u ožujku počeli prosvjedi koje njegov režim guši u krvi, Asad je opet progovorio o "uroti" protiv Sirije i rekao da se reforme ne mogu provesti "u kaosu".

Ukidanje ustavnog članka o prevlasti stranke Bas jedan je od glavnih zahtjeva oporbe.

"Sigurno postoji urota" protiv Sirije, dodao je sirijski predsjednik, čiji je govor prekidan pljeskom nazočnih u dvorani. "Urote su poput mikroba koje ne možemo uništiti, ali možemo ojačati naš imunitet".

U gradu Latakiji, gdje je nekoliko sunitskih četvrti tjednima okruženo vojnicima i tenkovima, prosvjednici su vikali "lažljivac, lažljivac".

Prosvjedi su također održani u gradovima Hami, Albu Kemalu i Deraai.

Oporba, prodemokratski aktivisti i prosvjednici u Siriji zahtijevaju svrgavanje režima, slobodne izbore i ukidanje prevlasti stranke Bas, a najave reforma ocjenjuju zakašnjelim i nedovoljnim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙