FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Markačev tim pojačan londonskim odvjetnikom Jonesom

ZAGREB, 20. lipnja 2011. (Hina) - Braniteljskom timu hrvatskog generala Mladena Markača, nepravomoćno osuđenom pred Haškim sudom na 18 godina zatvora, priključio se londonski odvjetnik John Jones, poznat po tome što je u žalbenom postupku oslobodio ratnog zapovjednika Srebrenice Nasera Olića, doznaje se u ponedjeljak od Markačeve obrane.

"Sada je i službeno ta akcija završena. Odvjetnik John Jones ima veliko iskustvo pred međunarodnim sudovima, vrlo je sposoban i brzo je ušao u predmet", rekao je Hini glavni Markačev odvjetnik Goran Mikulićić.

Markač, kojeg je ICTY nepravomoćnom odlukom 15. travnja proglasio krivim kao sudionika udruženog zločinačkog pothvata, potpisao je prošloga tjedna punomoć Jonesu, odvjetniku s velikim iskustvom pred ICTY-em te Međunarodnim sudovima za Ruandu, Siera Leone i Libanon.

Po Mikulićićevim riječima, Jonesu su zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije dobro poznata jer je, među ostalim, zastupao bošnjačkog zapovjednika Srebrenice Nasera Olića i u žalbenom postupku oslobodio ga svih točaka optužnice. Osim toga bio je član obrana generala Armije BiH Mehmeda Alagića i Rasima Delića.

Prema Mikuličićevim riječima, cijeli braniteljski tim prošli je tjedan proveo u Den Haagu razrađujući grubi nacrt žalbe na presudu Markaču, a pritom im je pomagao profesor Kai Ambos sa Sveučilišta u Goettingenu i, po Mikuličićevim riječima, jedan od najvećih svjetskih autoriteta za međunarodno kazneno pravo.

U postupku u slučaju "Oluja", suci su generala Antu Gotovinu nepravomoćno osudili na 24, a Markača na 18 godina zatvora, dok su Ivana Čermaka oslobodili optužbi i pustili na slobodu. Obrane Gotovine i Markača najavili su žalbu na prostupanjsku presudu kojim su visoki hrvatski vojni časnici osuđeni zbog zločina nad srpskim civilima tijekom i nakon operacije Oluja u ljeto 1995.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙