FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran: Parlament prijeti smjenom ministru vanjskih poslova

TEHERAN, 19. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Iranski parlament je u nedjelju zaprijetio smjenom ministru vanjskih poslova Aliju Akbar Salehiju zbog toga što je svojim zamjenikom imenovao osobu blisku kontroverznom direktoru ureda predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, javili su iranski mediji.

Salehi je u subotu za zamjenika ministra zaduženog za upravu i financije imenovao Mohamada Šarifa Malekzadeha, bliskog suradnika Rahima Esfandijara Mašajea, direktora ureda i glavnog savjetnika predsjednika Ahmadinedžada.

Mašaje je 'crna ovca' vjerskih konzervativaca koji kontroliraju Madžlis, koji su u travnju poveli veliku političku ofenzivu za smjenu tog savjetnika kojeg su ocijenili preliberalnim i prežestokim nacionalistom kojeg optužuju da predvodi protivnike iranskog islamskog režima.

Više utjecajnih konzervativnih zastupnika pozvali su u nedjelju da se pokrene postupak razrješenja Salehija ako ne odustane od tog imenovanja.

Ako to ne učini, Madžlis će "pokrenuti postupak razrješenja", rekao je član predsjedništva parlamenta Mohamad Dehkan, a prenosi agencija Mehr.

Ovaj novi sukob parlamenta i vlade događa se u času kada su predsjednik Ahmadinedžad i njegovo okružje već dva mjeseca na meti velike ofenzive vjerskih konzervativaca koji im predbacuju da osporavaju vlast vrhovnog iranskog vođe, ajatolaha Alija Hamneija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙