FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 19. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ŠIBENIK - Najvažnije što moramo pružiti djeci su ljubav, sreća, obiteljski sklad, a Međunarodni dječji festival (MDF) u Šibeniku veliča upravo te vrijednosti, rekao je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović sinoć prigodom otvorenja 51. izdanja te manifestacije. Po njegovim riječima šibenski festival razlog je sreći svoj djeci svijeta, bez obzira na rasu i boju kože. Otvorenju 51. MDF-a nazočili su i ministar kulture Jasen Mesić i šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren. Festival je otvoren predstavom "Ružno pače" Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) u režiji Roberta Waltla i dramaturškoj obradi Ivice Buljana.

ZAGREB - "Uz nas niste sami" naziv je sinoć održane emisije na HRT-u i humanitarne akcije prikupljanja sredstava za pomoć djeci i mladima u okviru pet društveno korisnih akcija koje su pokrenuli Zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu, Rotary Club Zrinjevac, udruge Ruka dobrote i Artus te Centar za nove inicijative u suradnji s Crvenim križem. Tijekom izravno prenošene emisije gledatelji su se upoznali s postignućima akcije u prvom tjednu, a javljanjem na humanitarne telefone do 22,30 sati prikupljno je 466.195 kuna. U pozivnom centru na telefone su se javljale poznate osobe iz javnog, kulturnog i političkog života Hrvatske među kojima je bila i hrvatska premijerka Jadranka Kosor, ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i drugi.

ZAGREB - Deseti Zagreb pride završio je sinoć koncertom na Zrinjevcu i protekao je bez izgreda. Povorka ponosa LGBTIQ osoba (lezbijke, gayevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe) "Zagreb Pride 2011." počela je okupljanjem na Trgu žrtava fašizma jučer u 14 sati, a nakon šetnje centrom grada u kojoj su sudionici istaknuli šarene zastave, transparente i balone, povorka je stigla na Zrinjevac, gdje su održani govori i nastup bandova Anthony The Crazy Horse from Jotassassina i St!llness. Osim pripadnika rodnih manjina povorci su se priključili građani, političari i aktivisti civilnih udruga, među njima Radimir Čačić (HNS) Mirela Holy (SDP), glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec, zagrebački odvjetnik Čedo Prodanović, bivši ministar unutarnjih poslova Šime Lučin (SDP), Predrag Matvejević i Edo Popović te Vesna Pusić (HNS) koja je proglašena homofrendom desetljeća. Saborska zastupnica Marijana Petir (HSS) proglašena je pak homofobom desetljeća. Sudionike povorke na središnjem zagrebačkom trgu pozdravili su pljeskom okupljeni građani. Po ocjeni organizatora Zagreb pride dosad je bio najmasovniji, okupio je između 3500 i 4000 sudionika, a po policijskoj procjeni bilo ih je najviše oko 2000.

ŠIBENIK - Najopsežnija akcija traganja za nestalom djevojkom Antonijom Bilić večeras je perkinuta bez rezultata. U rijetko viđenoj akciji u kojoj su sudjelovali pripadnici policije, Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), članovi lovačkih udruga i dobrovoljnih vatrogasnih društava te građani, pretraženo je drniško područje te prema Zadru, ali nisu pronađeni tragovi koji bi istražitelje doveli do nestale djevojke. Glasnogovornica šibensko-kninske Policijske uprave Marica Kosor izjavila je kako se policija zadržala u pretrazi dviju srušenih kuća na području Otavica i Čenići uzdolja. Opovrgnula je da su pronađeni tragovi koji bi se mogli povezati s nestankom Antonije o čemu su neki mediji tijekom dana spekulirali. Uz pomoć psa HGSS-a, navodi Kosor, pronađeni su predmeti, većinom odjevni u dvama napuštenim objektima, ali detaljnom analizom utvrđeno je kako ne pripadaju nestaloj djevojci. Sedamnaestgodišnja maturantica Antonija Bilić iz Kričke kod Drniša nestala je prije 12 dana.

KRIŽEVCI - Vino traminac Zlatka Sonenšajna iz Koprivnice proglašen je šampionom međunarodne 9. županijske izložbe vina Koprivničko-križevačke županije koja je održana u sklopu 44. križevačkoga velikog spravišča. Njegov traminac ponio je i naslov šampiona Županijskih goric, a šampionom Križevačkih goric proglašen je greberanec i bouvie Dragutina Kamenjaka iz Križevaca. Kamenjakovom vinu dodijeljeno je i posebno odličje "gradonačelnikovo vino", a "županovo vino" je graševina barrique Badela 1862. Ocijenjeno je 120 uzoraka vina iz Hrvatske i Madžarske, a 18 izlagača nagrađeno je zlatnim odličjem za vrsnoću vina, 67 izlagača srebrnim, 24 brončanim te tri vina dobila su priznanje. Tradicija izložaba vina u Križevcima traje od 1862. godine.

ŠTAGLINEC - Međunarodni susret umjetnika koji od ove godine nosi naziv Antonio Gotovac Lauer, u spomen na preminuloga hrvatskog pionira performansa, održan je jučer u mjestu Štaglinec nadomak Koprivnice. Ovogodišnja jednodnevna manifestacija na koju dolaze performeri od 2005. okupila je više inozemnih nego domaćih sudionika, pa su moglo sresti umjetnici iz Čilea, Perua, Velike Britanije, Irske, Izraela, Njemačke, Singapura i drugih zemalja. Tema manifestacije bio je jezik, a tema sljedećeg "Štaglinca" bit će "Svaki dan je dobar dan".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙