FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vučureviću ukinut pritvor

BEOGRAD, 17. lipnja 2011. (Hina) - Ratnom gradonačelniku Trebinja Božidaru Vučureviću u petak je ukinut pritvor i pušten je da se brani sa slobode u nastavku ekstradicijskog postupka koji je protiv njega pokrenut po zahtjevima za izručenje Hrvatske i Bosne i Hercegovine, objavio je u petak Viši sud u Beogradu.

Vučurević je u pritvoru bio dva i pol mjeseca, a istražni sudac zabranio mu je da napušta teritorij Srbije, sudu se mora javljati svaki ponedjeljak i četvrtak, a upozoren je da će ponovno u pritvor prekrši li zabranu suda ili se ne javi u određeno vrijeme, prenosi Tanjug. Vučurević nema putovnicu, a osobna mu je iskaznica oduzeta.

Sud još nije odlučio o hrvatskom i bosanskohercegovačkom zahtjevu za izručenje jer je istražni sudac 26. svibnja tražio od Bosne i Hercegovine i Hrvatske nužnu dokumentaciju, ali ona još nije dostavljena. Sudac je objema državama ostavio rok od 30 dana za dostavljanje tražene dokumentacije, kaže se u sudskom priopćenju.

Žalbeni sud u Beogradu ukinuo je sredinom svibnja odluke višeg suda u Šapcu o izručenju i produženju pritvora Božidaru Vučureviću jer smatra da nije bio stvarno nadležan za odlučivanje. Kao isključivo nadležan proglašen je odjel za ratne zločine višega suda u Beogradu i on treba odlučiti o zahtjevima za izručenje.

Nakon te odluke Vučurević je iz pritvora u Šapcu prebačen u Okružni zatvor u Beogradu iz kojega je u petak pušten.

Viši sud u Šapcu bio je 21. travnja odlučio da su ispunjeni uvjeti za izručenje Vučurevića i Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Poslije odluke beogradskog suda o zahtjevu za izručenje konačnu odluku donijet će srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović.

Vučerević je uhićen 4. travnja na graničnom prelazu Karakaju u Malom Zvorniku, na temelju tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tijekom topničkog gađanja Dubrovnika, a tjedan dana poslije Hrvatska je podnijela i zahtjev za izručenje.

I Ministarstvo pravosuđa BiH zatražilo je izručenje Vučurevića jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju.

Vučurević ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, a 2008. podnio je srbijanskom konzulatu u Bosni Hercegovini zahtjev za srpsko državljanstvo, ali ga nije dobio. Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini mogao bi biti izručen u skladu s odredbama Europske konvencije o ekstradiciji.

Po optužnici, Vučurevića se u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika početkom 90-ih godina, u vrijeme kada je bio na dužnosti gradonačelnika Trebinja. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u listopadu 2008. optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙