Oni su u posljednjih pet godina pratili zdravstveno stanje oko 7.000 ljudi u tri francuska grada i otkrili da su oni koji su koristili puno maslinova ulja imali manji rizik od moždanog udara u odnosu na one koji ga nisu konzumirali.
Na temelju zaključaka studije objavljene u časopisu Neurology, stručnjaci preporučuju da stariji ljudi promijene prehranu i koristite više maslinova ulja.
"Naše istraživanje pokazuje da bi se trebale izdati nove preporuke u vezi s prehranom osoba od 65 i više godina", rekla je autorica studije dr. Cecilia Samieri sa Sveučilišta u Bordeauxu.
"Moždani udar čest je među starijim ljudima, pa maslinovo ulje može biti jeftin način da se on spriječi", dodala je.
Studija je pokazala da je rizik od moždanog udara 41 posto manji kod onih koji su redovito konzumirali maslinovo ulje u odnosu na one koji nisu.
"Vjeruje se da maslinovo ulje štiti od povišenog kolesterola, visokog krvnog tlaka i srčanih bolesti i ohrabruje da bi moglo imati sličnu ulogu i protiv moždanog udara", rekao je Sharlin Ahmed iz britanske udruge za moždani udar.