FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u fokusu kretanja na inozemnim burzama

ZAGREB, 14. lipnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje, a investitori će ponajviše pratiti zbivanja na svjetskim burzama, koje se stabiliziraju nakon šest tjedana gubitaka.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,17 posto, na 2.271 bod, a Crobex10 0,33 posto, na 1.240 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 22,5 milijuna kuna, što je oko 4 milijuna manje nego u petak.

Najveći promet, 5,6 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Zagrebačke banke, a cijena joj je skočila 6,8 posto, na 283 kune. To se zahvaljuje najavi da će ta banka povećati temeljni kapital s 1,28 milijardi na 6,4 milijardi kuna.

„Na domaćem tržištu danas očekujem stagnaciju indeksa uz nastavak niskih prometa, jer nema važnijih vijesti iz domaćeg gospodarstva koje bi potaknule investitore na življu aktivnost. Osluškivat će se zbivanja na svjetskim burzama“, ističe Nada Harambašić, glavna financijska analitičarka u Raiffeisen Consultingu.

Na svjetskim je burzama, pak, zasad zaustavljeno 6-tjedno klizanje cijena dionica na niže.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak vodeći indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, a ulagači su suzdržani jer nakon pada cijena šest tjedana zaredom nisu sigurni jesu li dionice dovoljno jeftine da bi ih ponovno kupovali, ili slijedi i daljnji pad.

Na azijskim i europskim burzama vodeći indeksi jutros su osjetno porasli, što se zahvaljuje korekciji nakon oštrog pada posljednjih tjedana, ali i podacima koji pokazuju da se rast kineskog gospodarstva usporava, ali ne preoštro.

U međuvremenu, agencija Standard&Poor's smanjila je kreditni rejting Grčkoj na CCC, samo dva stupnja iznad ocjene da ta članica eurozone neće moći vraćati svoje dugove.

S&P izrazio je sumnju da će Grčka iduće godine biti u stanju prodavati svoje obveznice kako bi financirala proračun i otplaćivala dospjele obveze. Poručio je, također, da bi svako restrukturiranje duga smatrao nemogućnošću Grčke da ispunjava svoje financijske obveze.

„Novo snižavanje kreditnog rejtinga Grčkoj ne bi trebalo znatnije negativno utjecati na raspoloženje investitora jer se takav razvoj situacije s dužničkom krizom u toj zemlji i očekivao. Zbog povoljnih valuacija dionica, nakon 6-tjedne negativne korekcije njihovih cijena, kao i optimističnih očekivanja menadžmenta većine inozemnih kompanija o rastu profitabilnosti i kapitalnih ulaganja, moguć je nastavak oporavka na najvažnijim svjetskim burzama“, zaključuje Harambašić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙