FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 12. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

BEOGRAD - Multietničko Kosovo je "bajka" koju treba zaboraviti, ocijenio je u nedjelju srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić, po kojem je Srbija trebala razgovarati s Albanijom o statusu Kosova prije proglašenja njegove neovisnosti. "Bajku o multietničkom Kosovu treba zaboraviti", rekao je Dačić u intervjuu koji je u nedjelju objavio dnevnik Press. "Kosovo nije Monako ili San Marino, mala država ili turistički raj koji može preživjeti sam. To je razlog zbog kojeg smo trebali razgovarati s Albanijom" o statusu Kosova, rekao je ministar, istaknuvši kako je to njegovo osobno mišljenje. Po njemu, "ni Srbi ni Albanci (na Kosovu) ne donose odluke o Kosovu, nego velike sile." Kosovo je proglasilo neovisnost od Srbije u veljači 2008. Priznalo ga je 76 zemalja, među kojima SAD i većina članica EU-a. Dačić je nedavno za srbijanski tisak ocijenio da je podjela Kosova između Srbije i Albanije "jedino realno rješenje" tog pitanja. Gotovo 40.000 Srba živi na sjeveru Kosova, a još oko 80.000 u drugim njegovim dijelovima. Kosovska vlada protivi se bilo kakvoj podjeli zemlje.

TRIPOLI - U sukobima pobunjenika i vladinih snaga u gradu Zaviji, kod glavnog libijskog grada Tripolija, ubijeno je u subotu 13 ustanika i civila, a sukobi se nastavljaju i u nedjelju, objavio je glasnogovornik pobunjenika. "Trenutno se odvijaju teške borbe. Vladine snage dobile su pojačanje, sve ih je više", rekao je glasnogovornik. "Na krovovima kuća i džamija su snajperisti. Oni su glavna prijetnja stanovnicima", dodao je. "U jučerašnjim borbama poginulo je 13 mučenika, uključujući i sedmogodišnjeg dječaka", rekao je glasnogovornik ustanika u Zaviji, 50 kilometara zapadno od Tripolija.

LUSAKA - Afrika treba biti na oprezu zbog "novog kolonijalizma" dok Kina širi svoje tamošnje veze i umjesto toga usredotočiti se na partnere koji mogu pomoći u izgradnji proizvodnih kapaciteta na kontinentu, izjavila je američka državna tajnica Hillary Clinton. Upitana u televizijskom intervjuu u Zambiji u subotu o rastućem utjecaju Kine na kontinentu, Clinton je rekla da Afrikanci trebaju biti na oprezu od prijatelja koji posluju samo s elitama. "Mi ne želimo vidjeti novi kolonijalizma u Africi", rekla je Clinton u Lusaki, prvoj postaji svoje petodnevne afričke turneje. "Kada ljudi dolaze u Afriku kako bi ulagali, želimo im da dobro prođu ali također želimo da čine dobro", rekla je ona. "Mi ne želimo da potkopavaju dobro upravljanje u Africi". Kina je investirala gotovo 10 milijardi dolara u Africi u 2009. godini, uz veliki porast trgovine budući da Peking kupuje naftu i druge sirovine za svoje brzorastuće gospodarstvo. Gostujući u TV programu "Afrika 360", Clinton je pozvala na dugoročna "održiva" ulaganja koja će koristiti Africi. Clinton je ukazala na američke napore za poboljšanje političkog i gospodarskog upravljanja u zemljama kao što je Zambija, kao primjer drugačijeg pristupa.

LJUBLJANA - Vodeća slovenska oporbena stranka u nedjelju je objavila prijedlog ustavnog zakona za izvedbu prijevremenih izbora, te najavila da će ga u ponedjeljak poslati u zakonodavni postupak i predložiti na potpisivanje svim strankama u parlamentu. "Promjena sadašnjeg ustava, te ustavni zakon koji regulira postupak za provođenje prijevremenih izbora jedina su realna opcija za situaciju u kojoj se našla država. Potrebno je što prije oblikovati koaliciju koja će imati dovoljno visok stupanj kredibilnosti za provođenje potrebnih reformi", navela je u izjavi za javnost Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša. Janša, koji bi po anketama javnog mnijenja na eventualnim prijevremenim izborima pobijedio, već duže vremena tvrdi da Pahorova vlada lijevog centra Sloveniju ne može izvući iz ekonomske krize nego je "sve većim zaduživanjem" i pogrešnim odlukama vodi u još dublju, pa su potrebni izbori i smjena na vlasti.

PEKING - Više od 600 osoba u Kini, među njima 103 djece, otrovalo se olovom, što je najnoviji slučaj trovanja te vrste, objavila je u nedjelju novinska agencija Xinhua. Zbog trovanja koje potječe iz tvornice za proizvodnju kositra u gradu Yangxuniqiao u provinciji Zhejiang djeca mlađa od 14 godine imala su 250 ili više miligrama olova po litri krvi. Kod još 26 odraslih zabilježene su "opasne razine olova od 600 mikrograma olova po litri krvi", stoji u izvješću agencije koja se poziva na lokalne medicinske izvore. Oko 500 stanovnika grada otrovano je "umjerenim" razinama olova, od 400 do 600 mikrograma po litri krvi. Ovo je posljednje u nizu trovanja zabilježenih po gradovima i selima diljem Kine u kojima stanovnici nerijetko žive samo nekoliko metara od tvornica koje ne primjenjuju potrebne sigurnosne standarde.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙