FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HPK: pšenicu predavati samo u licencirana skladišta

OSIJEK,10. lipnja, 2011.(Hina) - Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPH) Darko Grivičić na današnjoj konferenciji za novinare u Osijeku pozvao je proizvođače pšenice da ovogodišnji urod pšenice predaju isključivo u licencirana skladišta.

Po njegovim riječima, to je jedini način da im pšenica bude i isplaćena, jer je jamac država, te im pruža sigurnost "da se ne ponovi slučaj Đakovštine ili nešto slično".

S obzirom na nedovoljne količine pšenice na svjetskom tržištu, očekuje se da će otkupna cijena pšenice biti zadovoljavajuća, kazao je Grivičić.

HPK očekuje da će resorno ministarstvo poticati sve silose da dobiju licencu. Grivičić je naveo pozitivan primjer u Srbiji, gdje država onima koji imaju licencirane silose pomaže s povoljnim bankovnim kreditima uz 3 posto kamate i bez devizne klauzule.

Ocijenio je iznimno važnim konačno rješavanje problema skladištenja pšenice, koji je izrazit već 15-tak godina.

Neslužbena je procjena je da je u Hrvatskoj posijano pšenice na 120.000 hektara, što bi trebalo biti dovoljno za domaće potrebe, kazao je Grivičić. Posebno je napomenuo da kruh ne bi trebao poskupjeti, jer su sadašnje kalkulacije rađene na osnovi cijene od 2,20 kuna po kilogramu pšenice.

Predsjednik Odbora za ratarstvo HPK Mato Brlošić istaknuo je kako su pri otkupu pšenice problem veliki otkupljivači i prerađivači, koji u pravilu pšenicu kupuju odmah nakon sjetve kada joj je cijena najniža, te je onda skupo prodaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙