FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski mediji o zelenom svjetlu EU-a za Hrvatsku

ZAGREB, 10. lipnja 2011. (Hina) - Svjetski mediji prenose u petak da je Hrvatska dobila zeleno svjetlo za završetak pregovora s Europskom unijom i ulazak u članstvo u srpnju 2013. godine.

"Hrvatska je napravila ogroman korak prema članstvu u Europskoj uniji dobivši zeleno svjetlo od Bruxellesa da se pridruži sredinom 2013., a to je potez koji će otvoriti novu stranicu u njezinoj povijesti", javlja agencija France Presse.

Objava Europske komisije došla je u vrijeme uoči 20. godišnjice neovisnosti Hrvatske i 16 godina nakon rata, navodi agencija i dodaje da se "mnogi nadaju da će zeleno svjetlo za Zagreb, šest godina nakon otvaranja pregovora, ojačati pomirbu u cijeloj regiji."

"Hrvatska je uklonila prepreku na svom putu prema članstvu u EU u petak kada je čelništvo EU-a preporučilo završetak njezinih pristupnih pregovora i odredilo datum ulaska za sredinu 2013.", piše Reuters. Također navodi da Hrvatska "još uvijek mora uvjeriti svih 27 vlada EU-a da je spremna za pridruživanje te da su njezini napori u borbi protiv korupcije došli dovoljno daleko. Međutim, mnoge prijestolnice su rekle da će pristati na završetak pregovora ako Europska komisija ocijeni da je Zagreb obavio svoj posao."

Vijest da je Europska komisija u petak predložila Vijeću EU-a zatvaranje preostala četiri poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, što otvara put da se Hrvatska pridruži Europskoj uniji kao 28. članica od 1. srpnja 2013., ako Vijeće prihvati taj ciljani datum koji je predložila Komisija, prenijele su sve svjetske novinske agencije i drugi mediji, među kojima The Washington Post, The Australian i The Wall Street Journal.

Srbijanska novinska agencija Tanjug piše da su "u Zagrebu pedantno izračunali da je trnovit put pregovaranja s EU bio dug pet godina, osam mjeseci i sedam dana. Za sada, jer će se odluka o kraju pregovora donijeti na summitu zemalja članica EU-a 23. i 24. lipnja."

Svi prenose da će Hrvatska će biti druga država na prostoru bivše Jugoslavije nakon Slovenije koja će postati članicom EU-a.

Deutsche Welle navodi da je dugotrajan proces od mnogih Hrvata napravio euroskeptike. "Ipak, Zagreb je oduševljen objavom EU-a o datumu pristupa."

"Pregovori s Hrvatskom bili su dosada najduži i najzahtjevniji", piše austrijska novinska agencija APA, podsjećajući da su pregovori između Zagreba i Bruxellesa počeli u listopadu 2005.

"Odlukom Europske komisije okončava se dugi put", zaključuje APA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙