FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radničko vijeće i sindikati 3. maja podupiru kolege u Brodosplitu

RIJEKA,7. lipnja 2011.(Hina) - Predstavnici Radničkog vijeća i dvaju sindikata u brodogradilištu 3. maj na današnjoj konferenciji za novinare poduprli su zahtjeve radnika Brodosplita i zatražili da se ispune obećanja o nastavku proizvodnje u splitskom škveru.

Na upit novinara hoće li poduzeti akcije u znak podrške Brodosplitu u kojem je, ako mu se do tada ne osigura posao, za 16. lipnja najavljen skup radnika, odgovorili su kako će o tome odlučiti u dogovoru s radnicima 3. maja.

Predsjednica Radničkog vijeća Nada Jelinić Starčević podsjetila je kako će uskoro proteći godina dana od početka zabrane ugovaranja novih brodova, te istaknula da to nijedna industrija u EU ne bi preživjela.

"Na djelu je udruženi zločinački pothvat", ustvrdila je dodavši kako ni danas nije poznato tko čini skupinu za pregovore na području brodogradnje, a jedino se zna da je u toj skupini Jerko Rošin koji je, izgleda, za to kvalificiran "jer je prijatelj Ive Sanadera".

"Bojimo se da ćemo proći kao general Gotovina u Haagu tj. da ćemo biti uvjet kako bi Hrvatska prošla u EU", rekla je i potom prozvala jednu televizijsku kuću i njenog novinara da iznose neistine na štetu brodogradilišta.

Jelinić Starčević također je predložila premijerki Jadranki Kosor da potencijalnom kupcu Danku Končaru, kojem su namijenjena tri brodogradilišta, pruži priliku da "riješi probleme cijele privrede jer bi vjerojatno bio bolji ministar gospodarstva od Đure Popijača".

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju Juraj Šoljić upozorio je da će, "ako ustane jedno, ustati i sva ostala brodogradilišta". Zabrane ugovaranja treba hitno skinuti, rekao je, ali ni to neće jamčiti nove poslove.

Predstavnik radnika u Nadzornom odboru 3. maja Ronald Sušanj ocijenio je kako bez brodogradnje nema gospodarstva, a bez gospodarstva nema Hrvatske, dodavši da brodogradilišta za normalno poslovanje u knjizi narudžaba moraju imati bar 12 brodova.

Predsjednik Sindikata 3. maj Željko Maričić podsjetio je na obećanje da će riječkom brodogradilištu još prije dva tjedna biti skinuta zabrana ugovaranja, ali to još uvijek nije učinjeno.

Sindikalci i članovi Radničkog vijeća također su rekli da se na zahtjev Danka Končara u 3. maju trenutno provodi revizija i popis imovine a brodogradilište bi uskoro trebali posjetiti njegovi mogući strateški partneri iz Njemačke (tvrtka Siag) i Kine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙