FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najavljena konferencija o tržišnom natjecanju

ZAGREB, 7. lipnja 2011. (Hina) - Međunarodna konferencija "Pravo tržišnog natjecanja u tranziciji: trendovi i izazovi" održat će se od 15. do 17. lipnja u Dubrovniku u organizaciji Odvjetničkog društva Babić i partneri, najavili su organizatori na današnjem susretu s novinarima.

Na programu konferencije su pokajnički programi, zlouporaba vladajućeg položaja, tužbe za naknadu štete zbog povreda prava iz tržišnog natjecanja te zaštita prava sudionika u postupku zaštite tržišnog natjecanja.

Bit će riječi i o koncentraciji te internim programima trgovačkih društava koji imaju cilj spriječiti kršenje propisa o tržišnom natjecanju.

O tome će govoriti stručnjaci s područja zaštite tržišnog natjecanja među kojima su najavljeni predsjednik Upravnog suda Ante Galić, voditelj Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren, čelnik američkog Federal Trade Commissiona William E. Kovacic, Dag Johansson iz Odjela za tržišno natjecanje u Europskoj komisiji i drugi.

Ukupno će biti održano trideset predavanja, a slušat će ih i o njima raspravljati odvjetnici, pravnici u gospodarstvu, predstavnici regulatornih tijela, ekonomisti, studenti, poslovni ljudi i pripadnici sveučilišta, rekao je Boris Babić iz Odvjetničkog društva Babić i partneri.

Među predavačima nema stručnjaka iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja kojima je, kaže Babić, upućen poziv za sudjelovanje.

Na pitanje kako ocjenjuje rad Agencije i hrvatsku regulativu u zaštiti tržišnog natjecanja, Babić je odgovorio da je učinjeno mnogo, ali da su moguća poboljšanja.

Babić je kritičan prema novom Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja. Među odredbama koje drži spornim su ukidanje statusa stranke za podnositelja pritužbe AZTN-u umjesto čega je uveden status "podnositelj inicijative", a spornim drži i što kod ocjene koncentracije samo sudionici koncentracije mogu koristiti pravne lijekove za rješenja Agencije dok drugi nemaju to pravo.

Smatra i da je u Hrvatskoj određen previsok prag prometa za koncentraciju. Prema Babićevom mišljenju loše rješenje je i ukidanje presumpcije vladajućeg položaja s obzirom na određeni udjel na tržištu.

Novi Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja stupio je na snagu 1. listopada prošle godine. Njime su ovlasti AZTN-a proširene na davanje ocjena zakona i propisa u pripremi i primjeni te na podnošenje zahtjeva za njihovim korekcijama.

Novi zakon je prema ocjenama čelništva AZTN-a ojačao poziciju poduzetnika kojima je zajamčeno pravo na pisanu i usmenu obranu pred tijelima AZTN-a, a dana im je i mogućnost nagodbe s Agencijom, uz sudsku zaštitu koju također mogu koristiti.

Za najteže povrede zakona kao što su ulazak u zabranjene sporazume i kartele te za zloporabu vladajućeg položaja, kazne iznose i do 10 posto ukupnog prihoda u godini koja prethodi počinjenju povrede zakona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙