FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 7. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ŠIBENIK - Središnji državni ured za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU (SDURF) kao koordinator sveukupne pomoći koja dolazi iz EU jučer je u Šibeniku organizirao sastanak nadzornog odbora za program ISPA te sektorskih nadzornih odbora za program IPA, s naglaskom na projekt izgradnje Regionalnog centra za odlaganje otpada Bikarac u Šibeniku. Za projekt Bikarac se iz ISPA (Instrument za strukturne politike u pretpristupnom razdoblju) fonda u prvoj fazi izdvaja 6 milijuna eura, dok ostatak novca, još tri milijuna eura, izdvajaju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Šibenik. Bio je to prvi od tri sastanka koja bi se trebala održati do 8. lipnja, a na njima će biti riječi o provedbi projekata sufinanciranih iz europskih fondova. Predstavnici Europske komisije, ministarstava financija, gospodarstva te regionalnog razvoja, Središnjeg državnog ureda i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost usuglasili su se kako je projekt Regionalnog centra za odlaganje otpada Bikarac bio jedan od prvih projekata u Hrvatskoj koji je kandidiran na jedan od predpristupnih fondova, te je primjer modernizacije odlagališta otpada. Ocijenili su kako je to bio pilot projekt na kojemu je čitava Hrvatska naučila kako se kvalitetno i brzo projekt može pripremiti za europski novac. Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nikola Ružinski rekao je kako je u prvoj fazi na Bikarcu planirana sanacija postojećeg odlagališta otpada te izgradnja novog odlagališta, a u sljedećoj fazi ugradit će se i takozvani MBO sustav (mehaničko biološka obrada otpada) koji će smanjiti količinu otpadaka za 60 do 70 posto. Kada druga faza investicije bude gotova, naglasio je Ružinski, u Šibensko-kninskoj županiji zatvorit će se sva odlagališta otpada, a komunalni otpad sabirat će se u dvije prekrcajne stanice, u Pirovcu i Promini, te će se od tamo transportirati u Regionalni centar za odlaganje otpada Bikarac. Najavio je da će projekt biti gotov dogodine i bit će prvi takav sustav u Hrvatskoj.

SPLIT - Brodosplit je iznenađen što još nisu ostvareni uvjeti za početak gradnje broda za splitskog brodara Jadroplov na njegovim navozima ističući kako brodogradilište nije u mogućnosti samostalno financirati tu gradnju, priopćila je sinoć Služba za odnose s javnošću splitskog brodogradilišta. "Brodogradilište nije u mogućnosti prihvatiti isplatu broda kod isporuke, jer ne može samostalno financirati gradnju", navodi se u priopćenju. Ovo stajalište splitskog brodogradilišta objavljeno je nakon što je danas Nadzorni odbor Jadroplova na sjednici u Zagrebu izrazio spremnost da ta tvrtka izvrši "uplatu ukupne kupoprodajne cijene prilikom primopredaje broda". Brodosplit, s druge strane, izražavajući iznenađenje što još nisu ostvareni uvjeti za početak gradnje broda za Jadroplov u splitskom brodogradilištu, podsjeća kako su "predstavnici Jadroplova i Brodosplita još prošlog utorka prihvatili činjenicu da Ministarstvo gospodarstva ne može izdati jamstvo kakvo je predviđeno Ugovorom (o gradnji broda). "Stoga su, u petak popodne, usuglašeni novi uvjeti te je dogovoren dodatak na Ugovor. Uz performanse guarantee (garancija za dobro izvršenje posla ili garancija učinka), kakvo je izdalo Ministarstvo, Brodosplit je sa svoje strane ponudio brodaru povoljniju dinamiku plaćanja", navodi se u priopćenju službe za odnose s javnošću Brodosplita. U Brodosplitu su uvjereni kako će biti uloženi dodatni napori da se ovi pregovori, kako se navodi u priopćenju, uspješno okončaju. Čelnici podružnica triju sindikata koji djeluju u Brodosplitu danas su pak zaprijetili da će pozvati radnike na zauzimanje proizvodnih pogona brodogradilišta ako se ubrzo ne počne graditi brod za Jadroplov.

SPLIT/ZAGREB - Nadzorni odbor Jadroplova na današnjoj je sjednici u Zagrebu donio odluku da se za stupanje na snagu Ugovora o gradnji broda u Brodosplitu , za potrebe Jadroplova, ishodi adekvatno jamstvo koje pokriva rizik plaćanja pri gradnji, priopćio je Nadzorni odbor u popodnevnim satima po završetku sjednice. Ukoliko Brodosplit-brodogradilište takvo jamstvo ne može ishoditi, spremni smo, u skladu s već izdanim jamstvom za uredno dovršenje broda za isporuku, koje je izdalo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, izvršiti uplatu ukupne kupoprodajne cijene prilikom primopredaje broda, navodi se u priopćenju Nadzornog odbora Jadroplova. Nadzorni odbor ovaj poslovni prijedlog drži korektnim te ga je, kako stoji u priopćenju, već uputio Brodosplitu. Komentirajući današnju odluku Nadzornog odbora Jadroplova povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u splitskom brodogradilištu Joško Franić kazao je kako izgradnja tog broda za potrebe Jadroplova predstavlja znako "dobre volje" za splitsko brodogradilište, ali se time neće riješiti poteškoće u brodogradilištu dok se ne ugovori gradnja više novih brodova čime će se na posao vratili radnici na čekanju. "Trenutačno je u Brodosplitu od 3.500 radnika njih oko 600 zbog nedostatka posla na čekanju, a do kraja lipnja na čekanju će ih biti 800", rekao je Franić za Hinu. Ponovio je kako će za 16. lipnja biti sazvan skup svih radnika Brodsplita na koji će pozvati ministra gospodarstva Đuru Popijača i predsjednika Uprave Brodosplita Srđana Kovača.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja priopćilo je kako je 4. lipnja završena proljetna kampanja oralnog cijepljenja lisica na području Hrvatske. Ističe se kako je Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede oralno cijepljenje lisica provela od 18. svibnja do 4. lipnja u Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Krapinsko-zagorskoj, Sisačko-moslavačkoj, Primorsko-goranskoj, Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Zagrebačkoj, Karlovačkoj i Istarskoj županiji te u sjevernom dijelu Ličko-senjske županije i na području grada Zagreba. Na području tih županija na površini od 32.000 četvornih kilometara položeno je 875.000 mamaka s cjepivom za lisice.

ZAGREB - Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Damir Trut sa suradnicima posjetio je jučer općinu Saborsko gdje je načelnici općine Đurđici Špehar uručio vatrogasnu opremu u vrijednosti od 30.000 kuna. Vatrogasnu opremu koristit će Dobrovoljno vatrogasno društvu Saborsko, priopćio je Odsjek za protokol i suradnju DUZS-a. Ravnatelj DUZS-a nazočio je i sjednici Stožera zaštite i spašavanja općine na kojoj se razgovaralo o stanju, kapacitetima i snagama općine u sustavu zaštite i spašavanja. Na sjednici i primopredaji opreme bilo je i izaslanstvo Karlovačke županije na čelu sa županom Ivanom Vučićem. Izaslanstvo DUZS-a je paljenjem svijeće i minutom šutnje ispred spomenika civilnim žrtvama u Domovinskom ratu u Saborskom odalo počast braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata toga kraja.

ZAGREB - Mrtvo tijelo nepoznatog muškarca s ozljedama na glavi pronađeno je sinoć oko 20,40 sati na Trnjanskom nasipu u blizini noćnog kluba "Močvara", izvijestila je zagrebačka policija. Policija ne navodi je li uzrok smrti muškarca nesreća ili ubojstvo. Očevidom će se utvrditi uzroci i okolnosti smrti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙