FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarkozy neće ometati Poljake u korištenju plina iz škriljca

PARIZ , 3. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u petak je poljskom premijeru Donaldu Tusku rekao da ne namjerava "stvarati poteškoće" Poljskoj koja želi eksploatirati velike rezerve plina iz škriljca te da će nastojati toj zemlji zajamčiti energetsku neovisnost u odnosu na Rusiju.

"Znamo da je za Poljsku plin iz škriljca iznimno važan i ne želimo vam stvarati poteškoće na europskoj razini", rekao je Sarkozy koji je tijekom sat vremena sa šefom poljske vlade razgovarao o važnim europskim pitanjima, među ostalima i o poljskome preuzimanju predsjedanja EU-om od 1. srpnja.

Razgovarajući o eksploatiranju plina iz škriljca "složili smo se u pogledu činjenice da će Francuska ostati neutralna kad je riječ o razvoju te tehnologije u Poljskoj", rekao je Tusk novinarima.

"Predsjednik Sarkozy kazao je kako neće biti nikakvih prepreka niti lobiranja, a samim tim ni problema za Poljake, ukoliko počnu s eksploatacijom plina iz škriljca, što je za mene bila iznimno važna izjava", rekao je Tusk.

Poljaci priželjkuju da postanu novi energetski 'eldorado' zahvaljujući velikim zalihama plina iz škriljca koje bi mogle omogućiti Poljacima da prestanu ovisiti o ruskim energetskim isporukama. Poljska bi u slučaju eksploatiranja plina iz škriljca raspolagala velikim rezervama koje se procjenjuju na 5.300 milijarda prostornih metara.

Znanstvenici su ustanovili da bi plin iz škriljca mogao drastično smanjiti energetsku ovisnost Europe o Rusiji i zemljama Perzijskog zaljeva, a važnost istraživanja rezervi plina iz škriljca u Europi će porasti. Osobita angažiranost na istraživanju i preuzimanju plina iz škriljca očekuje se u Poljskoj i Ukrajini. Taj nekonvencionalni plin u svijetu se smatra najzanimljivijom mogućnošću ulaganja u sektoru energetike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙