FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijska oporba na skupu u Turskoj

ANTALIJA, 1. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Sirijska oporba sastala se u srijedu u turskoj Antaliji da bi poduprla protivljenje režimu u Siriji i prosvjede u toj zemlji te zatražila odlazak s vlasti Bašara al-Asada unatoč općoj amnestiji o kojoj je odluka donesena sinoć, ocijenivši je "nedovoljnom i zakašnjelom".

Više od 300 pripadnika oporbe sastalo se u hotelu u Antaliji gdje će tijekom trodnevnog skupa raspravljati o smjernicama prema demokratskoj i mirnoj tranziciji u Siriji. Minutom šutnje na početku "konferencije za promjene u Siriji" odana je počast "mučenicima" ubijenim tijekom represije u toj zemlji.

U utorak je sirijski predsjednik proglasio opću amnestiju koja se odnosi i na članove Muslimanske braće te na političke zatvorenike, no voditelj izaslanstva Muslimanske braće koji sudjeluje u radu skupa, Malhem al-Durubi u srijedu je za France presse rekao kako sirijski narod traži rušenje režima te da je Asadova najava o amnestiji "nedovoljna i zakašnjela". Durubi vjeruje da od takve odluke korist može imati samo Asad jer je upravo on ubijao vlastiti narod. Asadova odluka o amnestiji nije bila uvjerljiva ni za Zapad, prenosi France presse. Šef francuske diplomacije Alain Juppe u srijedu je od sirijskih vlasti zatražio "jasnije, ambicioznije i odvažnije promjene" te dodao kako "strahuje da ne bude prekasno."

Od početka pobune prosvjednika i protivnika režima u Siriji polovinom ožujka, u represiji sirijskih vlasti ubijene su 1.062 osobe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙