FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Božinović sa slovačkim ministrom o Afganistanu i suradnji

ZAGREB 31. svibnja 2011. (Hina) - Hrvatski ministar obrane Davor Božinović i njegov slovački kolega L'ubomir Galko razgovarali su u utorak u Zagrebu o suradnji resornih ministarstava i oružanih snaga obiju zemalja čiji vojnici uspješno surađuju u NATO-voj misiji ISAF u Afganistanu.

"Afganistan je bila posebna tema naših razgovora", rekao je Božinović, pojasnivši da je glavna zadaća kako hrvatskih tako i slovačkih vojnika obuka afganistanskih snaga sigurnosti i predaja odgovornosti za sigurnosno stanje u zemlji u njihove vlastite ruke. U Kabulu, podsjetio je Božinović, hrvatski vojnici vode školu vojne policije.

Dvojica ministara razgovarala su i o stanju u BiH o čemu, kako je istaknuo Galko, imaju "gotovo istovjetno stajalište", te obnovi zrakoplovne flote i mogućoj regionalnoj suradnji po tom pitanju. Iako je slovački ministar financija nedavno izrazio protivljenje obnovi slovačkog zrakoplovstva, Galko smatra da "nadzvučne zrakoplove treba zadržati" ili to pitanje riješiti u suradnji sa susjedima", a moguće je kontrolu neba prepustiti i nekom trećem.

Božinović je Galku zahvalio na "svesrdnoj potpori slovačkih vlasti prilikom ulaska Hrvatske u NATO, kao i snažnoj potpori ulasku RH u Europsku uniju".

"Slovačka je jedna od najvećih zagovaratelja hrvatskog europskog puta", rekao je Božinović.

Galko je ocijenio da će "ulaskom Hrvatske, EU samo dobiti na kvaliteti i sigurnosti svog prostora".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙