FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam oko spašavanja Grčke podignuo europske indekse

LONDON, 31. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama jutros su cijene dionica porasle, ponajviše u bankarskom sektoru, jer su investitori optimistični u vezi postizanja dogovora unutar Europske unije oko novog paketa financijske pomoći prezaduženoj Grčkoj.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica do 9,30 sati bio je na dobitku 0,7 posto, na 1.141 bod. Jučer je oslabio 0,2 posto uz vrlo slab obujam trgovanja, jer Londonska burza i Wall Street nisu radili zbog praznika.

Londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks trenutno su u plusu između 0,7 i 1,2 posto.

Europska unija ubrzano radi na prijedlogu novog paketa financijske pomoći prezaduženoj Grčkoj, kojoj idućega mjeseca trebaju novi zajmovi kako bi izbjegla rizik od bankrota.

Njemačka, zajedno s još nekim članicama eurozone dosad se odupirala novom financiranju Grčke. Sada razmata odobravanje pomoći toj zemlji i bez zahtjeva da se restrukturira njezin dug u obveznicama koji drže privatni investitori, navodi Wall Street Journal.

„Dobitci na burzi trijumf su optimizma nad praktičnošću. Međutim, sve dok se ne dogode strukture reforme u sustavu, dotad samo liječimo simptome, ne i uzroke“, kaže Justin Urquhart Stewart, direktor investicijske tvrtke Seven Investment Managementa.

Među najvećim dobitnicama su dionice banaka, od kojih su mnoge izložene u Grčkoj i u ostalim perifernim članicama eurozone. Tako su cijene dionica Banco Santander, Deutsche Banka, Societe Generale i Unicredita porasle između 1,6 i 2,3 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks danas porastao 2 posto, na 9.693 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙