FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mladićevo uhićenje pozitivno za europsku integraciju Srbije – S&P's

ZAGREB/LONDON, 27. svibnja 2011. (Hina) - Uhićenje srpskog optuženika za ratne zločine Ratka Mladića važan je pozitivan korak za daljnju integraciju Srbije u Europsku uniju ali Beograd mora poduzeti i dodatne napore, te uhititi Gorana Hadžića, priopćeno je u petak iz Standard & Poor'sa.

Mladićevo uhićenje ne utječe neposredno na važeći retjing i izglede Srbije BB/stabilan/B, napominju u agenciji.

Taj je potez Beograda ipak važan pozitivan korak za nastavak procesa integracije Srbije u EU i podupre njezine rejtinge, ističu u S&P'su, uz prognozu da će Srbija dobiti status zemlje kandidata za pristup EU najkasnije iduće godine.

Upozoravaju ipak da uhićenje neće ubrzati sam proces pristupa.

"Smatramo da će daljnji napredak u tom smjeru od vlade zahtijevati značajne dodatne administrativne, zakonodavne i provedbene napore. Štoviše, kako bi izborila ocjenu o potpunoj suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za područje bivše Jugoslavije (ICTY), Srbija mora uhititi i Gorana Hadžića, posljednjeg optuženika za ratne zločine koji je još u bijegu", napominju u Standard & Poor'su.

Predviđaju također da će aktualna vlada zadržati mandat do idućih redovnih izbora, zakazanih 2012., usprkos pojačanom unutarnjem pritisku koji će generirati vjerojatni prosvjedi u Srbiji zbog uhićenja i očekivanog izručenja Mladića ICTY-ju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙