FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inzko: na čelu vijeća ministara treba biti Hrvat

SARAJEVO, 26. svibnja 2011.(Hina) - Novi predsjednik vjeća ministara Bosne i Hercegovine svakako bi trebao biti Hrvat, no političke stranke zastupljene u parlamentu te zemlje moraju se dogovoriti tko će to biti, izjavio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko izražavajući nadu kako će nova izvršna vlast u toj zemlji biti uspostavljena do kraja srpnja.

"Državni premijer u ovom mandatu svakako treba biti Hrvat i to je sasvim jasno", kazao je Inzko kako ga u četvrtak citira sarajevski "Dnevni avaz".

Dodao je kako ima svoje stajalište o tome iz koje bi stranke trebao biti kandidat za tu poziciju, "kako bi se klima u državi popravila", no konačnu odluku ipak trebaju preuzeti stranke koje će uspostaviti parlamentarnu većinu.

"Vrlo je važno imati glavne političke čimbenike iz svih naroda uključene u državnu vladu", kazao je Inzko, neizravno sugerirajući kako bi u vladajućoj većini svakako trebala biti i dva HDZ-a u BiH.

Inzko je pojasnio kako u slučaju uspostave vlasti na državnoj razini u međunarodnoj zajednici prevladava stajalište da tu ne treba intervenirati kao kada je na dnevnom redu bila uspostava vlasti u Federaciji BiH i iz koje su dva HDZ-a isključena.

Inzko je u srijedu potvrdio kako ostaje na snazi njegova suspenzija odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) o nezakonitom izboru federalne izvršne vlasti, pojašnjavajući kako se u HDZ-ovima ne trebaju nadati novom izboru entitetske vlade.

Ta je odluka, kako je pojasnio u četvrtak, na tragu zahtjeva Vijeća za provedbu mira (PIC), da se u Federaciji BiH intervenira te nakon šest mjeseci od izbora prekine blokada uspostave izvršne vlasti.

"Kada imate dogovor koji je rezultat domaćih napora, bez miješanja sa strane, onda to i traje dulje", kazao je sada Inzko.

Austrijski je diplomat potvrdio i to kako Ured visokog predstavnika (OHR) nastavlja djelovati "do daljnjega", bez obzira na neke zahtjeve za njegovim ukidanjem.

"Sada se razgovara o modalitetima ostanka", izjavio je Inzko ne odbacujući mogućnost da OHR bude izmješten iz Sarajeva i nastavi djelovati u Bruxellesu ili Genevi.

Ustvrdio je kako je jasno da je pokušaj vlasti Republike Srpske da organiziraju referendum o sudu i državnom odvjetništcu BiH pridonio odluci o nastavku djelovanja OHR-a.

"Najbitnije je da je referendum stavljen ad acta. Ostalo su unutarnjopolitička prepucavanja", kazao je Inzko.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙