FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 25. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

MOSTAR - Generalni direktor Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZ HB) Mostar Matan Žarić i predsjednik uprave Končar Energetski transformatori Zagreb Ivan Milčić potpisali su u utorak u Mostaru ugovor o isporuci novih transformatora za Hiroelektranu Rama. Kako je priopćeno iz Elektroprivrede HZ HB, Končar će isporučiti blok transformatore a vrijednost ugovora je 3,1 milijun eura. Direktori Žarić i Milčić izrazili su uvjerenje da će svi predviđeni poslovi biti na vrijeme i kvalitetno obavljeni prema planu do 2013., priopćeno je. Ugovor o ugradnji novih blok transformatora potpisan je u okviru nastavka realizacije projekta revitalizacije HE Rama vrijedne 39 milijuna eura koja predviđa i obnovu turbina, generatora, ugradnju monitoringa za agregate, te druge složene zahvate. Financijska sredstva za ovaj zahtjevan projekt osigurana su zajmovima od Njemačke KfW banke, Europske investicijske banke, Svjetske banke, grant sredstvima te vlastitim sredstvima Elektroprivrede HZ HB. Uz Končar Energetske transformatore u obnovu hidroelektrane Rama uključene su i tvrtke Končar – KET, Geotehnika i EnergoControl iz Zagreba, Siemens Sarajevo, Lahmeyer international GmbH - Njemačka i Stucky iz Švicarske.

BERLIN - Zračni prostor na sjeveru Njemačke bit će zatvoren od srijede ujutro zbog oblaka pepela koji u atmosferu izbacuje vulkan Grimsvoetn na Islandu, priopćila je njemačka služba za sigurnost zračnog prometa. U zračnoj luci Bremen polijetanja i slijetanja neće biti dozvoljena od 5 sati, a u Hamburgu od 6 sati po lokalnom vremenu. Zbog oblaka pepela iz vulkana Grimsvoetna prizemljeni su zrakoplovi u sjevernoj Engleskoj i drugdje u sjevernoj Europi, a u utorak je otkazano oko 500 letova. Najaktivniji islandski vulkan pokrenuo se u subotu i stvorio oblak bijelog dima visok 15 kilometara.

ZUERICH - Europa se s krizom nastalom novim izbacivanjem vulkanske prašine u atmosferu nosi bolje nego lani, ali vlade se moraju dogovoriti oko toga kako regulirati zračni prostor da bi se izbjegla nekoordinirana reakcija, rekao je u utorak čelnik Međunarodne udruge zračnih prijevoznika (IATA). Zbog oblaka pepela iz vulkana Grimsvoetna koji je eruptirao na Islandu prizemljeni su zrakoplovi u sjevernoj Engleskoj i drugdje u sjevernoj Europi. Oblak se u utorak kreće prema Njemačkoj, ali ne očekuje se ponavljanje lanjskoga zračnog kaosa. "Taj proces znatno je djelotvorniji i izbjegli smo skupno zatvaranje zračnog prostora zbog kojega je velik dio svijeta lani stao. Ali još nema službene obveze jedinstvene i koordinirne reakcije", rekao je Giovanni Bisignani, glavni direktor IATA-e kojoj je sjedište u Ženevi. Lanjska erupcija islandskoga vulkana dovela je do zatvaranja zračnog prostora pa je deset milijuna putnika propustilo let, a zrakoplovna industrija izgubila je 1,7 milijarda dolara. Nova pravila zatvaranja zračnoga prostora donesena nakon toga izazvala su podjele u Europi. Mišljenja se ne slažu smiju li zrakoplovne tvrtke letjeti u blizini oblaka pepela. Njemačka inzistira na preventivnome zatvaranju zračnog prostora čim se pojave očiti znakovi pepela.

MOSTAR - Prostorije sjedišta Hrvatske stranke prava (HSP) BiH u Mostaru u utorak su ponovno osvanule išarane i polivene crvenom bojom čime se izražava prosvjed zbog koalicije ove stranke s probošnjačkim strankama SDP-om BiH i SDA-om u vlasti Federacije BiH. Kako su potvrdili iz HSP-a BiH nakon dva izgreda kada su na stranačkim prostorijama bili ispisani napisi 'izdajnici' i 'Jude' te je bio svezan pijevac obojan u crveno, u utorak je plakat i natpis s HSP-om BiH preliven crvenom bojom. Na ulaznim vratima nepoznati počinitelji su ostavili natpis 'Sinn Fein' (Mi sami) što je slogan Irske republikanske armije (IRA-e) te jedan primjerak mostarskog Dnevnog lista koji je blizak HSP-u BiH. HSP BiH je zajedno s Narodnom strankom Radom za boljitak braće Lijanovića te SDP-om BiH i Strankom demokratske akcije (SDA) izabrao predsjednika i novu vladu Federacije BiH isključujući iz vlasti dva HDZ-a u BiH za koje je glasovao najveći broj Hrvata na posljednjim izborima.

RIM - Talijanskoj je vladi desnoga centra u utorak izglasano povjerenje u vezi s paketom mjera u kojem je i odustanak od gradnje novih nuklearki. Premijer Silvio Berlusconi zagovornik je nuklearne energije, ali je zbog zabrinutosti javnosti nakon nesreće u Japanu odlučio zasad odustati od gradnje novih nuklearki. Po njegovim riječima, stanje će se ponovno razmatrati za godinu-dvije. Njegova se vlada nada da će odustankom od nuklearnih planova izbjeći referendum o tom pitanju koji je zakazan za 12. lipnja. U utorak je za povjerenje vladi glasovalo 313, a protiv 291 zastupnik. Italija leži na trusnome području, a jedina je članica skupine G-8 industrijski najrazvijenijih zemalja koja ne proizvodi nuklearnu energiju. Talijani su protiv nuklearki glasovali 1987. na referendumu provedenome nakon černobilske nuklearne katastrofe.

ADIS ABEBA - Indija je u utorak obećala pet milijardi dolara zajma Africi tijekom otvorenja summita u Adis Abebi posvećenog jačanju svog gospodarskog utjecaja na tom kontinentu. "Ponuditi ćemo 5 milijardi dolara zajma tijekom tri sljedeće godine", rekao je indijski premijer Monmahan Singh prvog dana summita koji traje do srijede u sjedištu Afričke unije. "Ponudit ćemo 700 milijuna dodatnih dolara za uvođenje novih institucija i programa obrazovanja", dodao je. Tijekom prvog summita te vrste u New Delhiju u travnju 2008. Indija je obećala Africi 5,4 milijardi američkih dolara zajma tijekom pet godina, od kojih je blizu 2 milijarde pokrenuto", prema izjavama indijskog ministra vanjskih poslova S.M. Krishnija. "Afrika posjeduje sve elemente koji joj omogućuju da postane područje velikog napretka u svijetu 21. stoljeća. Radimo s Afrikom da joj pomognemo ostvariti njezin potencijal", rekao je Singh u govoru na otvorenju summita. Poput Kine, koja je u Africi već ostvarila značajan proboj i Indija želi iskoristiti njenu naftu i sirovine, kao i njezine trgovinske potencijale, objašnjavaju promatrači. Afrika je zainteresirana za zajam Indije, o čemu svjedoči nazočnost desetak šefova država na summitu.

DETROIT/ZAGREB - Američki autoproizvođač Chrysler Group LLC u utorak je uplatio 7.6 milijardi dolara na račune vlada SAD-a i Kanade, otplativši većinu zajmova za sanaciju gubitaka, koji su spasili tvrtku od financijske katastrofe prije samo dvije godine, izvijestio je američki javni radio NPR. Otplata duga veliki je korak u neočekivanom povratku Chryslera, koji je prošao put od tvrtke koja je gotovo ostala bez gotovine i preživjela stečaj 2009., da bi potom osvježila svoje proizvodne linije i prošli kvartal zabilježila prvu dobit nakon pet godina, umjerenih 116 milijuna dolara. "Mislim da će ovo zatvoriti bolno i nužno poglavlje u našoj povjesti", izjavio je glavni direktor Chryslera Sergio Marchionne otvarajući proslavu u autosalonu tvrtke u Detroitu. "Proslavit ćemo i onda idemo dalje. Pred nama je još dug put", rekao je Marchione, koji je i glavni direktor Fiata SpA, talijanskog autoproizvođača kojem je američka vlada dala kontrolu nad Chryslerom. Chrysler je uzeo 10.5 milijardi dolara od američke vlade prije dvije godine, a ranije je otplatio dio zajma. U utorak je vratio vladi SAD-a preostalih 5.9 milijardi dolara, a vladi Kanade i kanadske pokrajine Ontario 1.7 milijardi dolara. Chrysler se žurio vladi vratiti zajam zbog visokih kamatnih stopa od oko 12 posto, zbog kojih je prošle godine vratio 1,2 milijarde dolara kamata. Država i dalje ostaje u vlasničkoj strukturi Chryslera s 8.6 posto dionica.

ŽENEVA - Švicarska je zaledila imovinu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, obznanile su švicarske vlasti pridruživši se europskim i američkim mjerama. Švicarska je odlučila zalediti Asadovu imovinu u Švicarskoj jer ga smatra nalogodavcem i izvršiteljem suzbijanja prosvjeda u Siriji, navelo je ministarstvo gospodarstva u priopćenju. Švicarska je obznanila da je proširila popis sirijskih dužnosnika kojima je zamrznuta imovina u toj zemlji, a na kojem se sada nalazi i predsjednik Sirije Bašar al-Asad. Ta je odluka uslijedila nakon sličnih mjera uvedenih 18. svibnja protiv 13 sirijskih dužnosnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙