FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslavljen Dan Sveučilišta u Rijeci

RIJEKA,19. svibnja 2011.(Hina) - Sveučilište u Rijeci proslavilo je svoj dan svečanom sjednicom Senata u nazočnosti predsjednika RH Ive Josipovića.

Na svečanoj su sjednici senata uz rektora Peru Lučina, prorektore, nastavnike i studente riječkoga sveučilišta bili i rektori hrvatskih sveučilišta te predstavnici mostarskog, udinskog i koparskog sveučilišta, predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke te riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Predsjednik Josipović je u pozdravnom govoru ocijenio da je riječko sveučilište propulzivno, moderno i otvoreno razvoju. Kazao je da će učiniti sve kao predsjednik da pridonese razvoju sveučilišta.

U izvješću o radu u prošloj godini, rektor Lučin je kazao da sveučilište ima 19.200 studenata od kojih je svaki drugi s područja izvan Primorsko-goranske županije. Provedeno je istraživanje o provedbi Bolonjskog procesa te je ocijenjeno da je on pokrenuo značajan napredak izobrazbe, ali da su uočeni i nedostaci koji se nastoje ispraviti, rekao je.

Sveučilište se približava konceptu usmjerenosti studentima, rekao je Lučin. Otvara se zajednici, jača suradnju s gospodarstvom, naveo je istaknuvši da se projekt gradnje kampusa nastavlja.

U nastavku svečanosti bivšem rektoru sveučilišta i profesoru Tehničkog fakulteta u Rijeci Elsu Kuljaniću dodijeljen je status professora emeritusa. Kuljanić je član HAZU, predavao je, osim u Hrvatskoj, u Italiji, SAD i Brazilu a objavio više od 150 znanstvenih radova.

13 studenata dobilo je rektorove nagrade za najbolji uspjeh te još troje za volonterski rad i studentski aktivizam.

Prije početka svečane sjednice senata ugledni gosti i čelnici sveučilišta su simbolično sudjelovali u akciji ozelenjivanja kampusa pri čemu je svatko od njih dobio svoje stablo i pločicu s imenom pred stablom.

Stabla su dobili predsjednik RH Ivo Josipović, ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, koji nije mogao biti na svečanosti, riječki nadbiskup Ivan Devčić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, rektor Pero Lučin, bivši rektor Danijel Rukavina, predsjednik studentskog zbora Ivan Roje, američki veleposlanik James Foley te izraelski Yosef Amrani.

(Hina) xdsil yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙