FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srb: podanički mentalitet očekuje pohvale od eurobirokrata

ZAGREB, 16. svibnja 2011. (Hina) - Predsjednik HSP-a Daniel Srb rekao je danas da se u tome što je aktualna vlast izvješće o ispunjavanju mjerila u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava predstavila veleposlanicima zemalja EU prije nego saborskim zastupnicima i hrvatskoj "vidi podanički mentalitet koji očekuje pohvale ne od vlastitog naroda već od eurobirokrata".

Srb je na današnjoj konfereciji za novinare istaknuo i kako u sadržaju tog izvješća ima i osjetljivih detalja koji se tiču povratka izbjeglica i manjinskog pitanja u Hrvatskoj.

Govoreći o položaju Hrvatske i Srbije u odnosu prema EU, Srb je upozorio da će Hrvatska nakon što uđe u EU morati ukinuti i područja od posebne državne skrbi s posebnim statusom. To uvjetuje EU, kazao je Srb naglasivši da se dovodimo u sitaciju da Hrvatska plaća sav trošak rata na hrvatskom području. Naša je obveza i 4915 stanova dodijeliti osobama koje su Hrvatsku napustile 1991., istaknuo je.

Predsjednik HSP-a značajnim vidi podatak da je Hrvatska ukupno do sada kroz fondove i pomoći od EU dobila 1,3 milijardi eura, dok je Srbija, koja nije ni kandidat niti je otpočela pregovore o ulasku u EU, do sada dobila 3,5 milijardi eura pomoći.

Ocijenio je kako Srbija koristi hrvatski pregovarački proces kako bi ojačala vlastiti međunarodni položaj, dok mi imamo "naivnu" hrvatsku politiku. Hrvatska vanjska politika i vlada su orijentirani na završetak pregovora i pritom zanemaruju da je Srbija "napisala novi memorandum", da širi utjecaj na sve zemlje u regiji i da ima potporu zemalja članica EU, kazao je Srb.

Naglasio je i kako je u drugom čitanju u saborskoj proceduri i zakon o registru vijeća nacionalnih manjina, kroz koji se "praktično legalizira zajedničko vijeća općina sa srpskom većinom u Hrvatskoj".

"To će predstavljati novu SAO Krajinu, to će biti embrio traženja političke autonomije za Srbe u RH", kazao je Daniel Srb dodajući da je to rezultat sporazuma HDZ-a i SDSS-a o zajedničkom obnašanju vlasti u RH ali i dio širokog srpskog političkog programa. Nužnim drži da Hrvatska odgovori vlastitom diplomatskom inicijativom koja bi rezultrala neutraliziranjem jačanja položaja Srbije.

Izvijestio je da će HSP danas vladi uručiti peticiju s 50 tisuća potpisa kojom traže zaustavljanje aktivnosti oko završetka pregovora s EU-om do izbora, obustavu progona hrvatskih branitelja, ukidanje zakona o općem oprostu, podizanje optužnica protiv odgovornih u Srbiji za koncentracijske logore te osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za utvrđivanja odgovornosti predaje transkripata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙