FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jandroković na ministarskoj konferenciji UN-a

ZAGREB, 16. svibnja 2011. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u ponedjeljak u Rimu na ministarskoj konferenciji Ujedinjenih naroda "Globalno upravljanje i reforma Vijeća sigurnosti UN-a", priopćio je MVPEI.

Istaknuvši kako Vijeće sigurnosti ne odražava na adekvatan način geopolitičke realnosti današnjice, kao ni strukturu članstva UN-a u 21. stoljeću, Jandroković je ukazao na potrebu njegove reforme, proširenja i unapređenja metoda rada. Također je rekao kako je potrebno imati u vidu da je reforma Vijeća sigurnosti dio cjelokupne reforme UN-a. U tom smislu podsjetio je da su mir, sigurnost, razvoj i ljudska prava međusobno ovisni i ojačavajući stupovi UN-ovog sustava, te poručio kako sveobuhvatna reforma UN-a može imati i izravan učinak na rad Vijeća sigurnosti.

Republika Hrvatska je otvorena prema ideji proširenja u obje kategorije članstva u Vijeću sigurnosti i smatra da bi se to trebalo postići na temelju proporcionalne zemljopisne raspodjele, te imajući u vidu povećani broj država članica UN-a tijekom posljednjih desetljeća, kazao je Jandroković. U tom pogledu Hrvatska podupire legitimne aspiracije drugih zemalja i regionalnih skupina za pravedno predstavljanje, posebice skupina koje su podzastupljene, kao što su male i srednje velike države te države Afrike. Hrvatska posebno zagovara najmanje jedno dodatno mjesto u nestalnom članstvu Vijeća sigurnosti za istočnoeuropsku regionalnu skupinu.

Ministar je također istaknuo da RH cijeni dosadašnja poboljšanja u metodama rada i postignućima vezanima uz veću transparentnost djelovanja Vijeća sigurnosti. Izrazio je pritom uvjerenje da postoji prostor za dodatna poboljšanja i to posebice u pogledu otvorenih briefinga predsjedništva i pomoćnih tijela, redovnih sastanaka sa zemljama koje sudjeluju u UN-ovim mirovnim operacijama, povećanja broja otvorenih sastanaka Vijeća i upotrebe suvremene tehnologije.

Podsjetivši da je Hrvatska i sama svjedočila složenosti rada Vijeća sigurnosti tijekom svog nestalnog članstva, a imajući u vidu brojne nove izazove diljem svijeta, Jandroković je poručio da je potrebno poduzeti sve napore u cilju učinkovitog i transparentnog ostvarenja funkcija i ovlasti Vijeća sigurnosti. To bi pridonijelo njegovoj vjerodostojnosti i potvrdilo središnju ulogu UN-a u globalnom upravljanju, posebice u području mira i sigurnosti.

Hrvatski ministar vanjskih poslova je na kraju istaknuo da istinska reforma Vijeća sigurnosti zahtijeva široku potporu članica UN-a, a da bi se to ostvarilo potrebno je postići i brojne kompromise između glavnih aktera. U tom smislu izrazio je uvjerenje da će i današnji sastanak dati novi poticaj aktualnim međuvladinim pregovorima te dovesti do dugo očekivanog rezultata, pri čemu Hrvatska ostaje aktivna u tom procesu i otvorena za suradnju, navodi se u priopćenju.

Jandroković je zahvalio talijanskom ministru vanjskih poslova Francu Frattiniju na organizaciji ove konferencije koja je pružila priliku za razmatranje postignutog napretka od prve takve konferencije održane prije dvije godine, kao i izazova s kojima se susreće reforma Vijeća sigurnosti. Također je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem aktualnog predsjednika Opće skupštine UN-a Josepha Deissa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙