FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čakovec: obilježen Dan Međimurske županije

ČAKOVEC, 30. travnja 2011. (Hina) - Misnim slavljem u čakovečkoj crkvi Svetog Nikole biskupa koju je predvodio vojni ordinarij Juraj Jezerinac i mimohodom povijesnih postrojba predvođenih Zrinskom gardom središtem grada Čakovca danas je obilježen Dan Međimurske županije.

Dan Međimurske županije obilježava se u spomen na tragičnu pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu 1671.

Nakon mise, povijesne postrojbe zaputile su se prema Trgu Republike, gdje je nakon smotre, položen vijenac i upaljene svijeće podno Spomen zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Međimurja. Vijenci su položeni i kod spomen ploče na ulaznoj kuli u čakovečki Stari grad koju je 1971. godine postavila Matica Hrvatska Čakovec.

U prigodnom govoru međimurski župan Ivan Perhoč je građankama i građanima Međimurske županije čestitao Dan županije, istaknuvši pritom da su na današnji dan prije 340 godina u Bečkom Novom Mjestu pogubljeni Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan.

Taj pokušaj hrvatskog plemstva da se odupre nastojanjima bečkog dvora koji je u Hrvatskoj nastojao uspostaviti apsolutizam i centralizam, jedan je od mnogih događaja koji svjedoče o teškoj, stoljetnoj borbi Hrvata za samostalnost, rekao je župan Perhoč.

Na mjestu s kojeg su prije 340 godina krenuli prema Bečkom Novom Mjestu Zrinski i Frankopan održan je kraći umjetnički program u izvedbi Pjevačkog zbora "Josip Vrhovski" iz Nedelišća te su položeni vijenci kod spomenika Oproštaj ispred ulaza u palaču Zrinskih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙