FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 24. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs ili Vazam, spomen uskrsnuća Isusa Krista kao temelja kršćanske vjere, slavi se danas među kršćanima diljem svijeta. Uskrsom se slavi Isusova pobjeda nad smrću i nad grijehom, kao najočitije svjedočanstvo njegova božanstva i ujedno zalog uskrsnuća za vječni život. U ranokršćansko doba Uskrs se slavio svake nedjelje, a od 2. stoljeća slavi se jedanput godišnje nakon prvoga proljetnog punog mjeseca, između 21. ožujka i 25. travnja. Uskrs se slavi još od apostolskih vremena, a vuče podrijetlo u židovskom blagdanu Pesahu, odnosno Pashi. Dok su Židovi slavili čudesna Božja djela, koja je pokazao i izlaskom Izraelaca iz egipatskoga ropstva, kršćanska se vjera usredotočuje na Isusovo Uskrsnuće, prijelaz iz smrti u život. Još su najranije kršćanske zajednice, po uzoru na pashalno bogoslužje, provodile uskrsnu noć u bdijenju, čitanju biblijskih tekstova i molitvama u očekivanju ponovnoga dolaska Gospodnjega. Najveći kršćanski blagdan slavi se tri dana, počinje večerom Gospodnjom na Veliki četvrtak, preko Velikog petka i Velike subote, a vrhunac slavlja čini bdijenje noć uoči Uskrsa. Priprema za Uskrs je četrdesetodnevni post što počinje na Pepelnicu kao vrijeme sjećanja na krsna obećanja i pokore.

ZAGREB

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će u povodu Uskrsa koncelebrirano misno slavlje u zagrebačkoj katedrali. Uskrsne mise bit će služene u crkvama širom Hrvatske - središnje uskrsno euharistijsko slavlje u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup msgr. Marin Srakić, u splitskoj katedrali sv. Dujma misu će predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, u riječkoj katedrali sv. Vida nadbiskup Ivan Devčić, u zadarskoj katedrali sv. Stošije nadbiskup Želimir Puljić, a u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku dubrovački biskup Mate Uzinić. Najveći kršćanski blagdan ove godine na isti dan kada i katolici proslavljaju i pravoslavni vjernici. Svečanu arhijerejsku liturgiju u Hramu Preobraženja Gospodinova predvodit će mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović

ZAGREB

U čestitki koju je putem elektronskih medija uputio svim vjernicima, te gledateljima i slušateljima u domovini i inozemstvu, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić istaknuo je da Uskrs objavljuje Božju moć, koja navješta nadu da je po Kristovom uskrsnuću u konačnici pobjeđeno svo zlo svijeta te da je Uskrs navještaj oslobođenja i spasenja čovjeka. Sva naša vjera sažeta je u otajstvu Kristova Vazma, glavni navještaj uskršnjih blagdana jest da je Isus uskrsnuo, Krist je živ i on je pobijedio smrt, poručio je Bozanić. "Uskrsli Krist novi je čovjek te je u Kristu uskrslom svaki kršćanin pozvan živjeti novost života", rekao je dodajući da je uskrsli Krist prisutan u zajednici svojih vjernika, a kršćanska vjera poziva nas na zajedništvo s Kristom u skladu s izabranim geslom za pohod Svetog oca Hrvatskoj - "Zajedno u Kristu". Kardinal je istaknuo da je temeljna svrha skorog Papina pohoda Hrvatskoj 4. i 5. lipnja ove godine ukorijenjena u zadaći koju je sam Isus povjerio Apostolskom prvaku, kada mu je rekao "ja sam molio za tebe da ne malakše tvoja vjera pa kad k sebi dođeš učvrsti svoju braću". Papa, dodao je, dolazi učvrstiti svoju braću i sestre u uskrsnoj vjeri kako bismo ojačani u sigurnosti da je Isus Krist živ i prisutan među nama, Isusa ljubili i slijedili ga što daje smisao i puninu ljudskome životu. Posebice je istaknuo da Papa dolazi u Hrvatsku zbog proslave Nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koji se prvi put organizira u našoj domovini, kao i molitve na grobu blaženog Alojzija Stepinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙