FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena monografija "Zapovjedni vrh JNA"

ZAGREB, 18. travnja 2011. (Hina) - Studija o rekonstrukciji zapovjednog vrha JNA u razdoblju agresije na Hrvatsku, namijenjena javnoj uporabi, predstavlja u svijetu jedinstven, detaljan, poimeničan i točan prikaz najvišega vojnog vrha jedne vojske, navodi se u predgovoru knjige.

Monografija "Zapovjedni vrh JNA" prvi je znanstveni rad s temeljitim pregledom narodnosne i republičke strukture vrha JNA od 1945. do 1992., posebice u razdoblju od 1990. do 1992., tvrde u predgovoru urednici Ante Nazor i Ivan Brigović. Oni smatraju da su prikupljeni podatci o JNA, odnosno njezinim ustrojbenim cjelinama, jedinicima i zapovjednom kadru, naročito bitni znanstvenicima, ponajprije povjesničarima, ali i raznim državnim ustanovama. Drže da rezultati te studije nameću pitanje izradbe zasebne studije o zapovjednom vrhu "Srpske vojske Krajine".

Izrada studije potaknuta je iz triju razloga - povijesnih, kazneno-pravnih i sukcesijskih - a obuhvaća gotovo 1500 stranica raznog pisanog teksta te priloga, ali su autori odlučili objaviti samo njezine najzanimljivije dijelove.

Studija se sastoji od deset glava - općih i metodoloških napomena, izvora i načina prikupljanja podataka, obrade podataka, rezultata analitičke obrade podloga za studiju, zapovjednog vrha JNA u ratu protiv Republike Hrvatske, zaključnih razmatranja, kratica, literature, priloga i kazala osobnih imena.

"Studija pridonosi rasvjetljivanju novije hrvatske povijesti i povijesti Domovinskog rata te navodi veći broj osoba iz oficirskog i generalskog vrha JNA, koje bi potencijalno trebalo procesuirati zbog ratnih zločina i raznih oblika kršenja međunarodnog prava oružanih sukoba", navodi se u zaključnim razmatranjima. Dodaje se kako je ona stvorila kvalitetne uvjete za podizanje valjanih i utemeljenih optužnica u dijelu prikupljenih općih podataka o pojedincima, premda se ne bavi pojedinačnim ili skupnim kršenjima međunarodnog prava, konkretnim događajima koji bi mogli ili trebali poslužiti kao povod za podizanje optužnica.

Recenzenti Ozren Žunec, Zvonko Lerotić i Vlatko Cvrtila ocijenili su studiju "kao uzorno i ogledno djelo iz područja historiografije suvremenosti".

Nositelj izrade studije "Zapovjedni vrh JNA" (501 str.) bio je Savjet za sukcesiju vojne imovine, a njezini nakladnici su Ministarstvo obrane i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙