FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 16. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Povicima nezadovoljstva i psovkama sudionici skupa na Trgu bana Jelačića dočekali su presude generalima Markaču (18 godina zatvora) i Gotovini (24 godine zatvora), a pljeskom oslobađajuću presudu generalu Čermaku. Za vrijeme čitanja presude sudionici skupa su u tišini i često u nevjerici pratili riječi suca koji je obrazlagao presudu. U jednom trenutku čak je i isključen službeni prijevod Haaškog suda uz obrazloženje "ne želimo slušati ovu srbštinu". Nakon izricanja presude sudionici skupa na pozornicu su iznijeli veliki transparent na kojem je pisalo "Hrvatski izdajnici: Mesić, Sanader, Pusić, Josipović, Kosor, Šeks, Bajić, Račan" te veliki portret generala Gotovine. Sudionicima skupa obratio se glumac Božidar Alić s porukom: "Mi Hrvati i Hrvatice nikada nećemo priznati taj sud". Dodao je da veleizdajnici i ratni zločinci žive tu i žive dobro, pokazavši na transparent s imenima hrvatskih političara. Naglasio je da rat protiv Hrvatske još traje. Na skupu je bilo nekoliko tisuća ljudi. Skup je počeo u 10 sati, kako bi se uz izravni TV prijenos javno pratilo izricanje presuda Haaškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču. Skup je organizirao pokret "Stop progonu hrvatskih branitelja".

ZAGREB - Prvostupanjska presuda generalima Gotovini i Markaču je sramotna i neprihvatljiva, ne temelji se na činjenicama i istini, a sudac Orie u presudi govori o međunarodnom sukobu, čime je dao legitimitet tzv. Krajini, što joj nitko drugi u međunarodnoj zajednici nije priznao, izjavio je Hini bivši zamjenikom predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost i bivši ravnatelje Hrvatske izvještajne službe prof. Miroslav Tuđman. Sudac Orie, ocijenio je Tuđman, pobunjenim Srbima priznaje međunarodni legitimitet, a hrvatskoj državi osporava pravo na slobodu i teritorijalnu cjelovitost. Tuđman je podsjetio kako Orie optužuje i sudi predsjedniku Tuđmanu, političkom i vojnom vrhu, te svim vojnim i redarstvenim postrojbama kao sudionicima udruženog zločinačkog pothvata, a time se, kako je naveo, Oluja kao završna operacija Domovinskog rata, proglašava zločinačkim pothvatom. Smatra kako presuda ima velike i nepredvidive državne, političke i financijske posljedice te da će produbiti jaz unutar hrvatskog društva. Nadam se da se ovakva prvostupanjska presuda neće održati, jer bi to, po Tuđmanovim riječima značilo sumrak međunarodne pravde te gubitak povjerenja u vjerodostojnost ciljeva i vrijednosti za koje se zalaže EU.

SPLIT - Koordinacija braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Splita ogorčena je presudom hrvatskim generalima i kriminalizacijom Oluje te s gnušanjem odbacuje nepravedne i sramotne presude generalima Gotovini i Markaču, koje su izvučene iz glavne optužnice o zajedničkom zločinačkom pothvatu. Kordinacija ocjenjuje kako presuda predstavlja potpuno izvrtanje činjenica i izmišljotinu, koja će imati teške i nesagledive posljedice za budućnost hrvatskoga naroda i države. Presuda i kvalifikacije u njoj za nas su konačna potvrda postojanja zločinačkoga pothvata protiv suverenosti i samostalnosti Hrvatske, a u kojem, kako navode, sinkronizirano djeluju neke članice EU i sud u Hagu. "To je sramotna presuda koja je nastala u sprezi dijela međunarodne zajednice, srpskog agresora i hrvatskih izdajnika na čelu s bivšim predsjednikom Mesićem", stoji u priopćenju te se dodaje kako su "ovom skandalu kumovali i pojedini političari u zadnjih deset godina, koji su izdali hrvatske interese i omogućili zemaljama koje su željele i žele propast hrvatskoj državi, da preko suda u Hagu ostvaruju svoje ciljeve. Koordinacija ističe kako je za sve hrvatske branitelje i domoljube "Oluja" oslobodilačka operacija čista kao suza te da su hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač heroji, a ne zločinci. Od hrvatskoga državnog vrha, političkih stranaka i drugih čimbenika u Hrvatskoj traže da se napokon uhvate za interes hrvatskog naroda i hrvatske države, koji je kako navode, skupo plaćen krvlju ponajboljih sinova i kćeri. Koordinacija poziva da se ne zaboravi 1991., kad je Hrvatska bila u puno težem stanju pa se ipak uspjela obraniti, a generalima Gotovini i Markaču poručuje kako uz njih stoje hrvatski branitelji i hrvatski Spli sve do ostvarenja konačnog cilja, njihove zaslužene slobode.

ZAGREB - Umirovljeni brigadir Ante Kotromanović izjavio je da su Hrvatskoj vojsci (HV) u pripremi vojno-redarstvene akcije "Oluja" puno pomogli francuski i američki vojni stručnjaci. Govoreći u posebnoj emisiji HTV-a o presudama koje je danas Haaški sud izrekao hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, Kotromanović je rekao da su francuski vojni stručnjaci bili od velike pomoći HV-u kada se u Šepurinama osnivala dočasnička škola i osposobljavao časnički kadar. Istaknuo je da su im u pripremama operacije veliku pomoć pružili i časnici američke vojske. Spomenuo je da im je pomoć pružio i umirovljeni general američke vojske Carl Vuono. Kotromanović je upitao znači li to da su onda da su i Francuzi i Amerikanci dio zajedničkoga zločinačkog pothvata, odnosno da smo mi zajedno s Francuzima i Amerikancima protjerali ljude s područja na kojemu je provedena "Oluja". Ante Kotromanović dodao je da je, slušajući optužnicu imao osjećaj da su se zločini za koje su optuženi generali Gotovina i Markač dogodili na području Srbije, negdje oko Čačka. Ustvrdio je da je vojno-redarstvena akcija "Oluja" odrađena vojnički korektno i, kako je rekao, "bez ikakvih zadnjih primisli".

ZAGREB - Hrvatska čista stranka prava (HČSP) ne priznaje presude generalima koje je, kako ističe, izrekao imperijalistički sud iz Haaga, priopćeno je večerasm iz te stranke. HČSP smatra kako je pesuda hrvatskim generalima poruka da za Hrvate ne vrijedi načelo samoodređenja i prava na vlastitu državu, kao ni pravo na obranu vlastitoga teritorija i naroda. Kvalificirati obranu vlastitoga naroda na vlastitu teritoriju kao udruženi zločinački pothvat može samo, kako ističe HČSP, sotonska, antiljudska, anticivilizacijska i antikatolička družba. HČSP navodi da Haaški sud presudom svjesno nastoji destabilizirati Hrvatsku te ocjenjuje kako je za Hrvatsku ipak najtragičnije to što nema vlasti koja bi se suprotstavila tom nasilju pa zato traži trenutnu ostavku cjelokupne vlade, imenovanje tehničke vlade i žurno raspisivanje izbora.

JASENOVAC - Na "Žalosni petak" svećenici i vjernici Požeške biskupije sinoć su u crkvi Blažene Djevice Marije u Jasenovcu 11. put slavili Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika. Nakon križnog puta, koji su vjernici prošli od Lipovljana do Jasenovca, molitveno-pokorničko slavlje u jasenovačkoj Gospi predvodio je nadbiskup zadarski msgr. Želimir Puljić, uz sudjelovanje domaćina požeškog biskupa msgr. Antun Škvorčevića te svih biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine s metropolitom i predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije msgr. Marinom Srakićem na čelu. Na početku molitvenog slavlja biskup požeški Antun Škvorčević je, pozvavši vjernike na pokoru, molitvu, kajanje i praštanje za zlodjela počinjena od ideologija totalitarnih sustava u 20. stoljeću, kazao: "Mi i danas u tom raspoloženju sa svom kršćanskom iskrenošću stojimo pred počiniteljima zla i onima kojima je naneseno nasilje. Iskazujemo poštovanje prem svim žrtvama Jasenovca, bez razlike na vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. S istim osjećajima pristupamo i svim drugim žrtvama, poznatim ili još neotkrivenim grobovima gdje leže žrtve komunističkog režima, ponižavanima i prezrenima na bleiburškom i drugim križnim putovima nakon Drugoga svjetskog rata, na stratištima tijekom Domovinskog rata, od Voćina i Škabrnje do Kusonja i Vukovara. Današnja presuda hrvatskim generalima u Haagu, premda još nije konačna, čini ovogodišnji "Žalosni petak" još žalosnijim, potiče nas da i ovaj trenutak povjerimo Bogu i Njegovu sudu milosrđa i ljubavi te molimo za hrvatske branitelje i njihovo plemenito djelo." Nadbiskup zadarski msgr. Želimir Puljić izrazio je u propovijedi sućut svim jasenovačkim žrtvama i žrtvama totalitarnih sustava 20. stoljeća, naglasivši kako je zbog presude generalima i današnji "Žalosni petak" još žalosniji. Stoga molimo za generale, a mi i u ovim teškim trenutcima sačuvajmo svoj mir i dostojanstvo, rekao je. Istaknuvši da se u narodu puno toga nakupilo i da, želimo li zdravo društvo, terbamo rasčistiti s prošlošću, što Požeška biskupija već 11. godinu Danom obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika čini u Jasenovcu, nadbiskup Marin Srakić je komentirajući presudu generalima, rekao novinarima kako zajedno s našim građanima dijelimo osjećaj ogorčenosti zbog presude koja nije donesena na temelju pravde. Nadbiskup Srakić je upitao: "Zar je obrana Domovine zločin. To je pljuska ne samo našoj Domovini već cijelom svijetu. Ovo što danas živimo, što možemo živjeti, plod je hrabrosti generala."

ZAGREB - U Gradskom dramskom kazalištu "Gavella" premijerno je sinoć izvedena "Ženidba" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji Mateje Koležnik, prema prijevodu Zlatka Crnkovića i u dramatizaciji Dubravka Mihanovića. U predstavi su nastupili Dijana Vidušin, Dubravka Miletić, Jelena Miholjević, Franjo Dijak, Ozren Grabarić, Sven Šestak, Nenad Cvetko, Boris Buzančić, Đorđe Kukuljica i Filip Križan. Gogoljeva "Ženidba" priča je o skupini prosaca koji stižu u dom djevojke zbunjene onim što joj se nudi-stidljivi mladić i njegov pretjerano aktivni prijatelj, ostarjeli pomorac prepun poluizmišljenih priča. Među protagonistima su i namrgođeni ekonom, bojažljivi časnik kojem je najvažnije da mu žena zna francuski i užurbani trgovac. Komedija "Ženidba" kako se navodi u programskoj knjižici obiluje humorom, neuhvatljivim karakterima, autsajderima koji pokušavaju pronaći svoje mjesto u svijetu. Scenografiju potpisuje Ivo Knezović, kostimografiju Ana Savić-Gecan a glazbu skupina Svadbas.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙